Trwa ładowanie...
d4djg4s
03-04-2013 22:33

Wielkanocny baran z bagien Mississpipi

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d4djg4s
Składniki
  • 250 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Kamis
  • 70 g kakao
  • 250 g cukru (lub mniej wedle uznania)
  • 4 jajka
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 śmietany 30
  • ok. 5/6 opakowania serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kolorowy lukier i draże do dekoracji
Przepis

W 180 ml wody w garnku rozpuszczamy czekoladę, masło i kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy powoli i mieszamy aż zrobi się gładki, jednolity krem.

Zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy w naczyniu razem z kakao, proszkiem, sodą oczyszczoną i cukrem. Dodajemy 4 jajka uprzednio

roztrzepane z jogurtem i olejem i stopniowo wyrabiamy łyżką. Powoli dodajemy masę z czekoladą. Silikonową formę w kształcie baranka wysmarować masłem i wlać całą

masę. Piec w 160?C przez około 1,5 godziny lub odrobinę mniej - należy sprawdzać by ciasto było odpowiednio wilgotne, nie wysuszone.

Jak ciasto ostygnie zaczynamy dekoracje - niektóre elementy kolorowym lukrem, inne drażami. Przed samym podaniem robimy "futerko" - ubijamy 2 śmietany, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Serek mascarpone mieszamy łyżką, następnie dodajemy łyżką ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Nakładamy za pomocą rękawa do dekoracji ciast.

Przepis dodał użytkownik klaud77

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4djg4s
d4djg4s
d4djg4s
Więcej tematów
d4djg4s