Wielkanocny baran z bagien Mississpipi
- 250 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 180 ml wody
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Kamis
- 70 g kakao
- 250 g cukru (lub mniej wedle uznania)
- 4 jajka
- 120 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 2 śmietany 30
- ok. 5/6 opakowania serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- kolorowy lukier i draże do dekoracji
W 180 ml wody w garnku rozpuszczamy czekoladę, masło i kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy powoli i mieszamy aż zrobi się gładki, jednolity krem.
Zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy w naczyniu razem z kakao, proszkiem, sodą oczyszczoną i cukrem. Dodajemy 4 jajka uprzednio
roztrzepane z jogurtem i olejem i stopniowo wyrabiamy łyżką. Powoli dodajemy masę z czekoladą. Silikonową formę w kształcie baranka wysmarować masłem i wlać całą
masę. Piec w 160?C przez około 1,5 godziny lub odrobinę mniej - należy sprawdzać by ciasto było odpowiednio wilgotne, nie wysuszone.
Jak ciasto ostygnie zaczynamy dekoracje - niektóre elementy kolorowym lukrem, inne drażami. Przed samym podaniem robimy "futerko" - ubijamy 2 śmietany, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Serek mascarpone mieszamy łyżką, następnie dodajemy łyżką ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Nakładamy za pomocą rękawa do dekoracji ciast.
Przepis dodał użytkownik klaud77
Podziel się opinią
Komentarze