Trwa ładowanie...
docwzde
03-04-2013 22:30

Wielkanocny żur w chlebie

Przepis
4.5
(2 głosy)
Oceń:
docwzde
Składniki
  • Biała kiełbasa 300 g
  • Jajka 5 sztuk
  • Majeranek 5 łyżeczek
  • przyprawa do żurku i barszczu białego Kamis
  • Zakwas 1 opakowanie
  • liście bobkowe 10 sztuk
  • małe chlebki
  • woda
  • wędzona szynka 200 g
  • wędzone żeberka 250 g
Przepis

W wodzie gotuję kilka wędzonych żeberek i skrawki wędzonej szynki (mój tata wędzi sam wędliny i do przygotowania żurku używam skórek z prawdziwej szynki, o mocnym zapachu wędzonki). Po zagotowaniu dodaję zakwas (w zależności od ilości zupy pół butelki lub całą). Zostawiam do zagotowania, dodaję przyprawę do żurku i białego barszczu. Pod koniec gotowania wsypuję kilka dodatkowych listków bobkowych i majeranku. Białą kiełbasę (wcześniej sparzoną) dodaję do zupy pokrojoną w plastry, na sam koniec dorzucam też jajka w ćwiartkach. W miarę potrzeby zagęszczam mąką rozrobioną w zimnej wodzie, choć jeśli podaję żurek w chlebku to staram się by zupa nie była za gęsta, bo zagęści ją rozmaczający się chlebek. Specjalne chlebki (na zamówienie w piekarni) należy odpowiednio przygotować - odcinam "wieczko" i wydrążam środek. Wlewam żurek z jajkami i białą kiełbasę (wędzonek nie podaję w zupie, one tylko mają nadać aromat).

Przepis dodał użytkownik klaud77

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
docwzde
docwzde
docwzde
Więcej tematów
docwzde