Trwa ładowanie...
d1v4j1g
02-04-2013 16:25

Sernik z piernikami i kropkami

Przepis
4.5
(6 głosów)
Oceń:
d1v4j1g
Składniki
  • Spód
  • herbatniki petitki 250 g
  • margaryna 120 g
  • kakao 2 łyżki płaskie
  • Masa serowa
  • twaróg półtłusty 1,2 kg
  • cukier trzcinowy 250 g
  • jajka 7 szt
  • śmietana kwaśna gęsta 18 % 4 łyżki
  • esencja waniliowa 2 łyżeczki
  • czekolada mleczna 1 szt
  • pierniczki w czekoladzie z marmoladą 300 g
  • Polewa
  • woda 50 ml
  • kremówka 50 ml
  • cukier puder 80 g
  • kakao 20 g
  • żelatyna spożywcza Kamis 1 łyżeczka
  • woda 10 ml
  • cukier perlisty do dekoracji
Przepis

Herbatniki drobno zmiksować w blenderze dodać roztopioną margarynę,kakao i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę z herbatników na dno tortownicy o średnicy 28 cm ugnieść i wyrównać powierzchnię.

Masa serowa ; Twaróg zmielić dwukrotnie dodać cukier,esencję waniliową ,żółtka,śmietanę i wymieszać.Białka ubić na sztywno i za pomocą drewnianej łyżki wmieszać delikatnie do masy serowej.Odłożyć 1 szklankę masy serowej.Połowę masy serowej wyłożyć na spodzie z herbatników,ułożyć gęsto pierniki i rozłożyć resztę masy serowej.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić dodać do odłożonego sera i wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i lekko zatapiając końcówkę w masie serowej wyciskamy czekoladowe kropki.

Tortownicę szczelnie owinąć od dołu folią aluminiową i umieścić na blasze na którą nalewamy na 2/3 wysokości wodę. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 st z termoobiegiem na 60 min.Piekarnik wyłączyć a sernik zostawić w piekarniku do wystudzenia.

Polewa czekoladowa Wodę,mleko,kakao,cukier puder umieścić w garnuszku i mieszając podgrzać w kąpieli wodnej do około 70 st stopni C.

Na koniec dodać namoczoną i rozpuszczona żelatynę w 10 ml wody.Wymieszać i odłożyć do wystudzenia.Zimną i lekko tężejącą polewą polać sernik i udekorować cukrem perlistym

Przepis dodał użytkownik alaaa

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1v4j1g
d1v4j1g
d1v4j1g
Więcej tematów
d1v4j1g