Sernik z piernikami i kropkami
- Spód
- herbatniki petitki 250 g
- margaryna 120 g
- kakao 2 łyżki płaskie
- Masa serowa
- twaróg półtłusty 1,2 kg
- cukier trzcinowy 250 g
- jajka 7 szt
- śmietana kwaśna gęsta 18 % 4 łyżki
- esencja waniliowa 2 łyżeczki
- czekolada mleczna 1 szt
- pierniczki w czekoladzie z marmoladą 300 g
- Polewa
- woda 50 ml
- kremówka 50 ml
- cukier puder 80 g
- kakao 20 g
- żelatyna spożywcza Kamis 1 łyżeczka
- woda 10 ml
- cukier perlisty do dekoracji
Herbatniki drobno zmiksować w blenderze dodać roztopioną margarynę,kakao i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę z herbatników na dno tortownicy o średnicy 28 cm ugnieść i wyrównać powierzchnię.
Masa serowa ; Twaróg zmielić dwukrotnie dodać cukier,esencję waniliową ,żółtka,śmietanę i wymieszać.Białka ubić na sztywno i za pomocą drewnianej łyżki wmieszać delikatnie do masy serowej.Odłożyć 1 szklankę masy serowej.Połowę masy serowej wyłożyć na spodzie z herbatników,ułożyć gęsto pierniki i rozłożyć resztę masy serowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić dodać do odłożonego sera i wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i lekko zatapiając końcówkę w masie serowej wyciskamy czekoladowe kropki.
Tortownicę szczelnie owinąć od dołu folią aluminiową i umieścić na blasze na którą nalewamy na 2/3 wysokości wodę. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 st z termoobiegiem na 60 min.Piekarnik wyłączyć a sernik zostawić w piekarniku do wystudzenia.
Polewa czekoladowa Wodę,mleko,kakao,cukier puder umieścić w garnuszku i mieszając podgrzać w kąpieli wodnej do około 70 st stopni C.
Na koniec dodać namoczoną i rozpuszczona żelatynę w 10 ml wody.Wymieszać i odłożyć do wystudzenia.Zimną i lekko tężejącą polewą polać sernik i udekorować cukrem perlistym
Przepis dodał użytkownik alaaa
Podziel się opinią
Komentarze