Trwa ładowanie...
d3rdagf
02-04-2013 14:41

Wielkanocny żurek

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3rdagf
Składniki
  • -kilogram kości wędzonych od schabu
  • -1 marchewka
  • - 1 seler
  • - 2,5 litra wody
  • -liść laurowy
  • -ziele angielskie
  • -butelka gotowego zakwasu na żurek- 350ml
  • -śmietana 18%- kwaśna
  • -sól, pieprz do smaku
  • - 2 ząbki czosnku
  • -jajka ugotowane na twardo
  • -kilogram białej kiełbasy
Przepis

Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość solimy i gotujemy do momentu aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Zakwas na żurek łączymy ze śmietaną i dodajemy do całości. Białą kiełbasę podsmażamy na patelni, aż uzyskała złoty kolor, po czym przykrywamy ją przykrywką i podduszamy. Następnie kroimy na kawałki i wrzucamy do żurku. Pod koniec gotowania do żurku dodajemy czosnek. Gotowe! Żurek podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami! Smacznego!

Przepis dodał użytkownik paulinschen

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rdagf
d3rdagf
d3rdagf
Więcej tematów
d3rdagf