Trwa ładowanie...
d3rreaw
01-04-2013 19:01

Makowiec podtapiany

Przepis

Dlaczego podtapiany? Otóż sekret przygotowywania tego makowca polega na zanurzeniu ciasta drożdżowego w misce z wodą. Dzięki temu wypiek będzie wyjątkowo delikatny. Masz odwagę przetestować przepis?

d3rreaw
2.3
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Shutterstock
Źródło: Shutterstock
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 dag drożdży
  • 6 łyżek letniego mleka
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
  • Szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 1 jajko

Makowa masa:

  • 2 szklanki maku
  • 1 szklanka mleko
  • 1 ziarenko kardamonu
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka cukru
  • rodzynki
  • posiekane migdały
  • skórka pomarańczowa
  • 2 białka
Przepis

Mak namocz w mleku. Gotuj 30 minut razem z rozgniecionym ziarenkiem kardamonu. Mak zmiel dwukrotnie na drobniutkim sitku. Podsmażyć mak z cukrem na maśle. Po przestudzeniu dodać bakalie i ubite białka.

Drożdże rozpuść w mleku. Posiekaj masło z mąką i pomieszaj z cukrami. Zrób gniazdko i dodaj żółtka, jajko, sól i drożdże. Ugniataj ciasto i uformuj z niego kulę. Wrzuć ciasto do zimnej wody (tak, żeby kula była w całości zanurzona w wodzie). Wyciągnij ciasto, gdy wypłynie na powierzchnię. Podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj je na blacie wysypanym mąką, rozłóż połowę masy makowej i zawiń ciasto z obu stron do środka. To samo zrób z drugą połową ciasta.

Makowce włóż do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Posmaruj ciasta żółtkiem i zostaw do podrośnięcia. Piec 40 minut w 180 stopniach.

Przepis dodał użytkownik emiliana886

Makowiec podtapiany
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rreaw
d3rreaw
d3rreaw
d3rreaw
Więcej tematów
d3rreaw