Syta kanapka 'od Święta'
- Na dwie duże kanapki:
- - dwie byłki typu ciabatta (lub bagietki)
- - jedno ugotowane jajko
- - pomidor
- - sałata lodowa (lub inna ulubiona)
- - ser żółty
- - szynka szwarcwaldzka
- - dwa surowe ziemniaki
- - surowe jajko
- - masło
- - majonez
- - ketchup włoski KAMIS
- - Przyprawa do dań z ziemniaków KAMIS
- - pieprz, sól
- - Przyprawa do grzanek złocistych KAMIS
Jak na sytą kanapkę przystało, zaczynamy od przygotowania placków ziemniaczanych. Ziemniaki ściaramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do nich jajko, łyżeczkę Przyprawy do dań z ziemniaków, sól i pieprz. Rozgrzewamy patelnię i na niewielkiej ilości oleju smażymy dwa placki (mają być wielkości naszej bułki), do chrupkości. Usmażone placuszki odkładamy na ręcznik kuchenny, do odsączenia tłuszczu. Podsmażamy szynkę szwarcwaldzką do chrupkości. Odkładamy na ręcznik. Bułki przekrajamy wzdłuż, smarujemy masłem, posypujemy Przyprawą do grzanek złocistych i wkładamy na 2 minuty do piekarnika z funkcją grill (bądź na rozgrzaną patelnię grillową). Na rozgrzaną połówkę bułki kładziemy kolejno ser, placek ziemniaczany, majonez, sałatę, ketchup, szynkę, dwa plasterki ugotowanego jajka i plaster pomidora. Zamykamy kanapkę drugą połówką bułki i lekko dociskamy. To samo robimy z drugą ciabattą. Teraz nie pozostaje nam nic innego jak rozkoszować się tym smacznym śniadaniem w leniwy, Świąteczny poranek!
Przepis dodał użytkownik wilin
Podziel się opinią
Komentarze