Wiosenny sernik z lemon curd i malinami
- Na spód ciasta:
- - 250 g ciasteczek digestive (z czekoladą)
- - 100 g masła (roztopionego lub w temp. pokojowej)
- Na masę serową:
- - 750 g twarogu śmietankowego (wielokrotnie zmielonego)
- - około 90 g drobnego cukru do wypieków
- - 3 jajka
- - skórka otarta z jednej cytryny
- - Cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem
- - ziarenka z 1/4 laski wanilii
- Na lemon curd:
- - otarta skórka i sok z 3 cytryn
- - 2 całe jajka i 2 żółtka
- - około 150 g drobnego cukru
- - 80 g masła
- Na wierzch ciasta:
- - dowolne owoce - najlepiej świeże lub kandyzowane (w moim przypadku - maliny)
Przygotowujemy spód ciasta. Kruszymy ciasteczka digestive przy pomocy malaksera lub blendera i łączymy je z roztopionym masłem tworząc jednolitą, dość gęstą masę. Rozkładamy ciasto w niedużej formie wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od tego jaki efekt chcemy uzyskać - możemy wyłożyć ciastem sam spód albo także boki tortownicy. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Ser twarogowy miksujemy z cukrem, skórką od cytryny oraz łyżeczką cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem. Gdy cukier połączy się z twarogiem - dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Pod koniec mieszania dodajemy miąższ z laski wanilii (opcjonalnie). Wyjmujemy formę z lodówki, wylewamy przygotowaną masę serową na schłodzony spód z ciastek i wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Pieczemy 60 minut. Po tym czasie wyłączamy moc, ale nie wyjmujemy jeszcze ciasta. Trzymamy go w uchylonym piekarniku przez około godzinę (najgorsze, co może spotkać sernik, to nagła zmiana temperatury).
W tym czasie możemy przygotować lemon curd. W niedużym garnuszku miksujemy (możemy posługiwać się trzepaczką) jajka, żółtka oraz cukier. Gdy uzyskamy gładką masę - stawiamy garnek na małym ogniu, dodajemy sok, skórkę z cytryn oraz masło i mieszając masę łyżką, doprowadzamy ją do zagotowania. Gotową masę cytrynową możemy przecedzić przez sitko, jeśli wkradły się niepotrzebne grudki.
Na wystudzony sernik wykładamy przygotowany lemon curd i dekorujemy ciasto świeżymi malinami (owoce wg uznania - równie dobrze sprawdzają się pokrojone na plastry mango, karmelizowane plastry pomarańczy bądź kandyzowane owoce kiwi).
Sernik wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Dopiero po dobrym schłodzeniu bowiem, serniki przyjmują odpowiednią konsystencję.
Ciasto kroimy na kawałki.
Przepis dodał użytkownik wilin
Podziel się opinią
Komentarze