Trwa ładowanie...
db047ce
01-04-2013 16:11

Wiosenny sernik z lemon curd i malinami

Przepis
3.7
(24 głosy)
Oceń:
db047ce
Składniki
  • Na spód ciasta:
    • - 250 g ciasteczek digestive (z czekoladą)
  • - 100 g masła (roztopionego lub w temp. pokojowej)
    • Na masę serową:
  • - 750 g twarogu śmietankowego (wielokrotnie zmielonego)
  • - około 90 g drobnego cukru do wypieków
  • - 3 jajka
  • - skórka otarta z jednej cytryny
  • - Cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem
  • - ziarenka z 1/4 laski wanilii
    • Na lemon curd:
  • - otarta skórka i sok z 3 cytryn
  • - 2 całe jajka i 2 żółtka
  • - około 150 g drobnego cukru
  • - 80 g masła
    • Na wierzch ciasta:
  • - dowolne owoce - najlepiej świeże lub kandyzowane (w moim przypadku - maliny)
Przepis

Przygotowujemy spód ciasta. Kruszymy ciasteczka digestive przy pomocy malaksera lub blendera i łączymy je z roztopionym masłem tworząc jednolitą, dość gęstą masę. Rozkładamy ciasto w niedużej formie wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od tego jaki efekt chcemy uzyskać - możemy wyłożyć ciastem sam spód albo także boki tortownicy. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Ser twarogowy miksujemy z cukrem, skórką od cytryny oraz łyżeczką cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem. Gdy cukier połączy się z twarogiem - dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Pod koniec mieszania dodajemy miąższ z laski wanilii (opcjonalnie). Wyjmujemy formę z lodówki, wylewamy przygotowaną masę serową na schłodzony spód z ciastek i wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Pieczemy 60 minut. Po tym czasie wyłączamy moc, ale nie wyjmujemy jeszcze ciasta. Trzymamy go w uchylonym piekarniku przez około godzinę (najgorsze, co może spotkać sernik, to nagła zmiana temperatury).

W tym czasie możemy przygotować lemon curd. W niedużym garnuszku miksujemy (możemy posługiwać się trzepaczką) jajka, żółtka oraz cukier. Gdy uzyskamy gładką masę - stawiamy garnek na małym ogniu, dodajemy sok, skórkę z cytryn oraz masło i mieszając masę łyżką, doprowadzamy ją do zagotowania. Gotową masę cytrynową możemy przecedzić przez sitko, jeśli wkradły się niepotrzebne grudki.

Na wystudzony sernik wykładamy przygotowany lemon curd i dekorujemy ciasto świeżymi malinami (owoce wg uznania - równie dobrze sprawdzają się pokrojone na plastry mango, karmelizowane plastry pomarańczy bądź kandyzowane owoce kiwi).

Sernik wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Dopiero po dobrym schłodzeniu bowiem, serniki przyjmują odpowiednią konsystencję.
Ciasto kroimy na kawałki.

Przepis dodał użytkownik wilin

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
db047ce
db047ce
db047ce
Więcej tematów
db047ce