Trwa ładowanie...
d250ofn
31-03-2013 20:21

Kieszonki schabowe z ryżem buraczkowym, mozzarellą i chrzanem

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d250ofn
Składniki
  • nadzienie:
  • ryż długoziarnisty 4 łyżki
  • rosół drobiowy 1 szklanka
  • koncentrat barszczu czerwonego w płynie 5 łyżek
  • mozzarella (kula) 1 sztuka
  • musztarda francuska 2 łyżeczki
    • kieszonki:
  • kotlety schabowe 2 sztuki
  • Jajko 1 sztuka
  • olej rzepakowy 0.75 szklanki
  • otręby pszenne lub owsiane lub bułka tarta 0.5 szklanki
  • sól i pieprz KAMIS (do smaku)
    • dodatki:
  • żurawina do mięsa 2 łyżki
  • chrzan tarty ze słoika 1 łyżka
Przepis

1.
Ryz gotujemy do miękkości w rosole drobiowym oraz w 4 łyżkach koncentratu barszczu czerwonego. Ryż nabierze wtedy koloru marchewkowego.

2.
Po osączeniu ryżu na sicie i przełożeniu do miski, dodajemy jeszcze jedną łyżkę koncentratu barszczu czerwonego i dokładnie mieszamy z ryżem.

3.
Mięso na kotlety schabowe cienko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy.

4.
Przygotowujemy otręby do panierki (ewentualnie może być bułka tarta) oraz rozkłócamy jajko.

5.
Kotlety smarujemy musztardą francuską.

6.
Następnie wykładamy na musztardę ryż buraczany.

7.
Kulę mozzarelli dzielimy na części i nakładamy na ryż.

8.
Składamy kotlety z farszem na pół. Używając wykałaczek spinamy je w formie kieszonek.

9.
Maczamy kotlety w jajku, a następnie w otrębach. Smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

10.
Podajemy kieszonki z żurawiną do mięsa oraz tartym chrzanem. Nie potrzeba juz do nich ziemniaków itp. Ryż kompensuje ten brak. Mozna jeśc je np. z ananasem - jak na zdjęciu - lub z ulubioną surówką.

Przepis dodał użytkownik Rozaroza

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d250ofn
d250ofn
d250ofn
Więcej tematów
d250ofn