Kieszonki schabowe z ryżem buraczkowym, mozzarellą i chrzanem
- nadzienie:
- ryż długoziarnisty 4 łyżki
- rosół drobiowy 1 szklanka
- koncentrat barszczu czerwonego w płynie 5 łyżek
- mozzarella (kula) 1 sztuka
- musztarda francuska 2 łyżeczki
- kieszonki:
- kotlety schabowe 2 sztuki
- Jajko 1 sztuka
- olej rzepakowy 0.75 szklanki
- otręby pszenne lub owsiane lub bułka tarta 0.5 szklanki
- sól i pieprz KAMIS (do smaku)
- dodatki:
- żurawina do mięsa 2 łyżki
- chrzan tarty ze słoika 1 łyżka
1.
Ryz gotujemy do miękkości w rosole drobiowym oraz w 4 łyżkach koncentratu barszczu czerwonego. Ryż nabierze wtedy koloru marchewkowego.
2.
Po osączeniu ryżu na sicie i przełożeniu do miski, dodajemy jeszcze jedną łyżkę koncentratu barszczu czerwonego i dokładnie mieszamy z ryżem.
3.
Mięso na kotlety schabowe cienko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy.
4.
Przygotowujemy otręby do panierki (ewentualnie może być bułka tarta) oraz rozkłócamy jajko.
5.
Kotlety smarujemy musztardą francuską.
6.
Następnie wykładamy na musztardę ryż buraczany.
7.
Kulę mozzarelli dzielimy na części i nakładamy na ryż.
8.
Składamy kotlety z farszem na pół. Używając wykałaczek spinamy je w formie kieszonek.
9.
Maczamy kotlety w jajku, a następnie w otrębach. Smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
10.
Podajemy kieszonki z żurawiną do mięsa oraz tartym chrzanem. Nie potrzeba juz do nich ziemniaków itp. Ryż kompensuje ten brak. Mozna jeśc je np. z ananasem - jak na zdjęciu - lub z ulubioną surówką.
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Podziel się opinią
Komentarze