Sernik mazurkowy na Wielkanoc
- sernik:
- ser tłusty lub półtusty zmielony 1 kilogram
- masło miękkie (temp. pokojowa) 200 g
- cukier puder 200g lub zwykły 240 g
- jajka w temp. pokojowej 5 sztuk
- kasza manna 40 gramów
- mąka ziemniaczana 1,5 - 2 łyżki
- rum 1 łyżka
- rodzynki sułtańskie 0.5 szklanki
- proszek do pieczenia opcjonalnie - może byc bez proszku- 1 łyżeczka
- cukier waniliowy 1 łyżka
- sok z cytryny 1 łyżka
- cynamon mielony KAMIS 1/2 łyzeczki
- polewa na sernik:
- czekolada gorzka 70% kakao połowa tabliczki
- masło 35 gramów
- woda przegotowana 1.5 łyżki
- mazurek (spód pod sernik + warkocz):
- mąka pszenna typ 650 350 gramów
- masło miękkie (temp. pokojowa) 200 g
- cukier puder 50 gramów
- żółtka 2 sztuki
- jogurt grecki lub gęsta kwaśna śmietana 2 łyżki
- powidła śliwkowe połowa standardowego słoiczka
- dodatki:
- czekolada biała połowa tabliczki
- kolorowe pisaki cukrowe 2 sztuki
- płatki migdałowe 2 łyżki
1.
Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy/miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą i gładką masę. Dolewamy rumu i soku z cytryny - nadal ucieramy. Dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną , cynamon i proszek do pieczenia - miksujemy. Dalej ucierając, dodajemy stopniowo zmielony ser. Na końcu dosypujemy rodzynki. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie dodajemy do masy serowej i mieszamy łyżką, tak - aby białka wmieszały się do masy.
2.
Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy gotową masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około 50-60 minut (obserwujemy). Sernik wystudzamy w zamkniętym i stygnącym piekarniku. W czasie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika.
3.
Po wystudzeniu ciasta - wyjmujemy je z tortownicy.
4.
Przygotowujemy mazurek, składający się z dwóch części: spodu do sernika oraz warkoczu na górę sernika. Mąkę, masło, cukier puder, żółtka i jogurt grecki wyrabiamy ręcznie na ciasto, które owijamy folią i wkładamy na godzinę/półtorej do lodówki. Następnie dzielimy zimne ciasto na dwie części - jedną mniejszą (którą narazie odkładamy na bok) i jedną większą. Tę większą część rozwałkowujemy i wykładamy na papier do pieczenia na dno tortownicy - tej samej, w której piekliśmy sernik. Ciasto nakłuwamy widelcem.
5.
Pieczemy kruche ciasto w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Studzimy poza piekarnikiem
6.
Mniejszą odłożoną część dzielimy na 6 kawałków i z każdego formujemy cienkie wałeczki
7.
Z wałeczków formujemy warkocz na taką długość, jaką ma spód tortownicy.
8.
Warkocz przenosimy delikatnie na papier do pieczenia i pieczemy na dnie naszej tortownicy tak samo - w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Lekko studzimy.
9.
Sernik polewamy tylko na samej górze przygotowaną polewą czekoladową: topimy na parze gorzką czekoladę z masłem i wodą. Następnie lekko ostudzony warkocz przekładamy na górę sernika
10.
Topimy w mikrofalówce lub na parze białą czekoladę i smarujemy nią wycięte z papieru do pieczenia kształty jajek - pisanek. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Czyność powtarzamy jeszcze raz tzn. smarujemy drugą warstwę czekoladową.
11.
Spód pod sernik smarujemy powidłami śliwkowymi.
12.
Następnie nakładamy sernik na ten mazurkowy spód z powidłami śliwkowymi. Sernik dzięki powidłom przyklei się do spodu. Boki ciasta smarujemy pasami - raz powidłami śliwkowymi, a raz stopioną wcześniej białą czekoladą.
13.
Wyciągamy z lodówki "pisanki" z białej czekolady (odklejamy z nich papier do pieczenia) i układamy na górze ciasta. Pisanki ozdabiamy we wzorki pisakami cukrowymi oraz płatkami migdałowymi.
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Podziel się opinią
Komentarze