Trwa ładowanie...
d2ysnk7
31-03-2013 19:59

Babka drożdżowa w paski powidłowo-rodzynkowe

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2ysnk7
Składniki
  • ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna luksusowa + do podsypywania po wyrośnięciu ciasta 450 gramów
  • żółtka 6 sztuk
  • białka 2 sztuki
  • cukier 100 gramów
  • drożdże świeże piekarskie 35 gramów
  • masło 140 gramów
  • mleko 1 szklanka
    • nadzienie :
  • powidła śliwkowe najlepiej domowej roboty 300 gramów
  • rodzynki 1 szklanka
  • cynamon mielony KAMIS 1 łyżeczka
    • dodatki :
  • cukier puder 2 łyżeczki
  • masło 1.5 łyżki
  • mąka/bułka tarta 2 łyżki
Przepis

Do miski wsypujemy łyżkę mąki, łyżkę cukru oraz szklankę lekko podgrzanego mleka i pokruszone drożdże. Dokładnie razem mieszamy (rozcieramy drożdże), tak aby powstała jednolita masa. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy koniecznie w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia zaczynu.

Oddzielamy żółtka od białek. Masło topimy. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy pozostały cukier i dodajemy roztrzepane żółtka - mieszamy do połączenia składników. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce mąki, cały czas mieszając, aż zużyjemy całą mąkę i powstanie gęste ciasto. Dolewamy masło i ponownie mieszamy do połączenia składników. Z białek ubijamy niezbyt sztywną pianę i staramy się wmieszać ją do ciasta. Odstawiamy miskę z ciastem (oczywiście przykrytą ściereczką) w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło ono swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasta - przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę.

Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Jeśli okaże się zbyt kleiste do rozwałkowania - dodajemy mąki i delikatnie z sercem zarabiamy (ponoć przy wyrabianiu ciasta drożdżowego nie wolno się z nikim kłócić...).

Powidła śliwkowe miksujemy razem z rodzynkami i cynamonem na jednolitą masę. Rozsmarowujemy masę powidłowo-śliwkową na rozwałkowanym cieście, przy czym zostawiamy kawałek (pasek) ciasta bez nadzienia.

Kroimy ciasto z masą na podłużne paski - około 10-15 pasków. Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i posypujemy mąką/bułką tartą. Układamy paski w formie babkowej jeden na drugim ciastem do dołu. Na wierzchu układamy pasek z samego ciasta. Możemy odstawić surową babkę jeszcze na kilka minut, by odpoczęła, ale niekoniecznie (nieraz od razu piekę).

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40 minut. Po wystudzeniu i wyjęciu z formy - posypujemy babkę delikatnie cukrem pudrem.

*Wszystkie składniki na ciasto powinny być o temperaturze pokojowej.

*Ciasto zawsze wyrabiamy ciepłymi rękami.

Przepis dodał użytkownik Rozaroza

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ysnk7
d2ysnk7
d2ysnk7
Więcej tematów
d2ysnk7