Babka drożdżowa w paski powidłowo-rodzynkowe
- ciasto drożdżowe:
- mąka pszenna luksusowa + do podsypywania po wyrośnięciu ciasta 450 gramów
- żółtka 6 sztuk
- białka 2 sztuki
- cukier 100 gramów
- drożdże świeże piekarskie 35 gramów
- masło 140 gramów
- mleko 1 szklanka
- nadzienie :
- powidła śliwkowe najlepiej domowej roboty 300 gramów
- rodzynki 1 szklanka
- cynamon mielony KAMIS 1 łyżeczka
- dodatki :
- cukier puder 2 łyżeczki
- masło 1.5 łyżki
- mąka/bułka tarta 2 łyżki
Do miski wsypujemy łyżkę mąki, łyżkę cukru oraz szklankę lekko podgrzanego mleka i pokruszone drożdże. Dokładnie razem mieszamy (rozcieramy drożdże), tak aby powstała jednolita masa. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy koniecznie w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia zaczynu.
Oddzielamy żółtka od białek. Masło topimy. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy pozostały cukier i dodajemy roztrzepane żółtka - mieszamy do połączenia składników. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce mąki, cały czas mieszając, aż zużyjemy całą mąkę i powstanie gęste ciasto. Dolewamy masło i ponownie mieszamy do połączenia składników. Z białek ubijamy niezbyt sztywną pianę i staramy się wmieszać ją do ciasta. Odstawiamy miskę z ciastem (oczywiście przykrytą ściereczką) w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło ono swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasta - przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę.
Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Jeśli okaże się zbyt kleiste do rozwałkowania - dodajemy mąki i delikatnie z sercem zarabiamy (ponoć przy wyrabianiu ciasta drożdżowego nie wolno się z nikim kłócić...).
Powidła śliwkowe miksujemy razem z rodzynkami i cynamonem na jednolitą masę. Rozsmarowujemy masę powidłowo-śliwkową na rozwałkowanym cieście, przy czym zostawiamy kawałek (pasek) ciasta bez nadzienia.
Kroimy ciasto z masą na podłużne paski - około 10-15 pasków. Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i posypujemy mąką/bułką tartą. Układamy paski w formie babkowej jeden na drugim ciastem do dołu. Na wierzchu układamy pasek z samego ciasta. Możemy odstawić surową babkę jeszcze na kilka minut, by odpoczęła, ale niekoniecznie (nieraz od razu piekę).
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40 minut. Po wystudzeniu i wyjęciu z formy - posypujemy babkę delikatnie cukrem pudrem.
*Wszystkie składniki na ciasto powinny być o temperaturze pokojowej.
*Ciasto zawsze wyrabiamy ciepłymi rękami.
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Podziel się opinią
Komentarze