30-03-2013 08:58
Świąteczno-wiosenny torcik na tortownicę 26cm
Przepis
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Składniki
- Ciasto - biszkopt:
- - 16 jajek
- - 2 i 2/3 szklanki cukru
- - 2 i 2/3 szklanki mąki
- - 2 i 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa:
- - 1,2l śmietany 30%
- - 450g mascarpone
- - 6x śmietanfix
- - 2x cukier z prawdziwą wanilią Kamis
- - cukier puder do smaku
Przepis
Ciasto - biszkopt:
Ubijamy białka, dodajemy cukier ? ubijamy, dodajemy żółtka ? ubijamy, dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy. Ja dzielę na 2 razy (z 8 jajek), bo się do robota nie mieści. Jak wymieszamy wszystko to dzielimy na 6 części i dodajemy do każdej barwnik (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony) i pieczemy w 180-190st ok. 20min. każdy osobno trzeba.
Masa:
Wszystko miksujemy i wstawiamy do lodówki na 1-2godz.
Potem wykładamy biszkopty w kolejności jak tęcza i przekładamy masą i jeszcze masę dookoła i po na wierzch, można posypać kolorową posypką.
Smacznego!
Przepis dodał użytkownik wilku
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.