Trwa ładowanie...
d1aomyl
28-03-2013 14:36

Szynka z szynkowaru

Przepis

Nie ma nic lepszego niż domowa szynka. Warto więc zaopatrzyć się w szynkowar, w którym wyczarujecie prawdziwe cuda. Tym razem zapraszam na prosty przepis na domową wędlinę. Tak przygotowana domowa szynka sprawdzi się na każdym świątecznym stole.

d1aomyl
3.3
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
WP
Źródło: WP
Składniki
  • 1,5 kg szynki wieprzowej odtłuszczonej
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
  • 2 łyżeczki peklosoli
  • pieprz świeżo mielony wg uznania
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 100 ml wody zimnej przegotowanej

DODATKOWO:

  • Szynkowar + woreczek
Przepis

Umyte, osuszone mięso kroimy na małe kawałki i rozbijamy je za pomocą tłuczka do mięsa. Wkładamy do misy dodajemy peklosól, żelatynę, przyprawę do wieprzowiny, cukier, wodę, czosnek i pieprz. Wszystko dokładnie masujemy za pomocą dłoni.

Następnie całość przekładamy do woreczka (ja użyłam woreczka do pieczenia ryb, bo jest długi i dosyć wąski) i ugniatamy w nim porcje mięsa. Koniec zawijamy i pakunek wkładamy do szynkowara dociskając pokrywą ze sprężyną. Wypełniony szynkowar wkładamy do lodówki na 1 dobę (można nawet na dłużej).

Po tym czasie do wysokiego garnka wkładamy szynkowar, wlewamy wodę około 3 cm ponad stan mięsa wewnątrz i parzymy około 3 godz. w 80-85 st. C. Po tym czasie wyjmujemy i chłodzimy go w zimnej wodzie do całkowitego wystygnięcia. Całkowicie zimny wkładamy do lodówki na noc i rano mamy pyszną, pachnącą szyneczkę.

Przepis dodał użytkownik evita0007

Szynka z szynkowaru
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1aomyl
d1aomyl
d1aomyl
d1aomyl
Więcej tematów
d1aomyl