Trwa ładowanie...
d30nzey
28-03-2013 12:40

Schab z ananasem

Przepis
2.3
(3 głosy)
Oceń:
d30nzey
Składniki
  • Na 4 porcje:
  • - 600g schabu bez kości;
  • - 4 plastry ananasa świeżego lub z puszki;
  • - 4 łyżki borówek lub żurawiny ze słoika
  • - 4 łyżki żubrówki lub jałowcówki;
  • - ząbek czosnku;
  • - 3 łyżki mąki;
  • - 2 łyżki oleju;
  • - 2 łyżki masła;
  • - sok z połowy cytryny;
  • - tymianek lub rozmaryn;
  • - sól morska Kamis;
  • - pieprz czarny i czerwony Kamis.
Przepis

1. Schab myjemy, osuszamy i kroimy na 4 plastry.
2. Plastry wkładamy pomiędzy dwie warstwy foli spożywczej i lekko rozbijamy tłuczkiem.
3. Każdy plaster nacieramy solą, pieprzem oraz panierujemy w mące.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso na rumiano.
5. Naczynie żaroodporne nacieramy przekrojonym czosnkiem i smarujemy łyżką masła.
6. W tak przygotowanym naczyniu układamy przyrumienione kotlety.
7. Na każdym kotlecie kładziemy plasterek ananasa skropionego żubrówką i sokiem z cytryny.
8. Do środka plasterków ananasa wkładamy po łyżce żurawiny.
9. Całość polewamy resztką roztopionego masła i posypujemy świeżymi listkami tymianku lub rozmarynu.
10. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekamy około 10 minut - aż do zrumienienia się ananasa.
11. Przed podaniem każdą porcję posypujemy świeżo zmielonym czerwonym pieprzem.

Przepis dodał użytkownik psika79

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d30nzey
d30nzey
d30nzey
Więcej tematów
d30nzey