Trwa ładowanie...
d34qarn
27-03-2013 21:56

Muffinki Snickersiaki

Przepis
2.4
(8 głosów)
Oceń:
d34qarn
Składniki
  • CIASTO:
  • 225 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 150 ml mleka
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 batoniki snikers(posiekane na kawałki,nie mogą być zbyt duże)
    • KREM:
  • 1,5 - 2 batoniki snikers (ja dałam 2)
  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 2 - 3 łyżki drobnego cukru z wanilią (lub cukru pudru)
    • SOS KARMELOWY:
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 25 g masła
Przepis

ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem i solą. Odłożyć.
W drugim naczyniu rozbełtać jajko z mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników. Dodać posiekane snikersy, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto do połowy wysokości papilotek. Piec w temperaturze 190?C przez około 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Krem:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając drobny cukier (nie ubijać zbyt długo, by nie 'przebić' śmietany).
Ozdobić babeczki. Udekorować kawałkami snikersów i sosem karmelowym.
ja sosu karmelowego nie robiłam ale jakby Ci się chciało to też podam:)

Sos:
Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści (najpierw wyparuje woda, potem powstanie mocno scukrzona masa, która się rozpuści i nabierze ładnego karmelowego koloru). Lekko podgrzewać dalej, około 2 - 4 minut,do koloru brązowego, ale nie zbyt ciemnego.
Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, intensywnie mieszając. Uwaga: łatwo o poparzenie, należy być ostrożnym; mieszanina reaguje dość wybuchowo. Powstały sos wystudzić

SMACZNEGO:)

Przepis dodał użytkownik annk

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d34qarn
d34qarn
d34qarn
Więcej tematów
d34qarn