Muffinki Snickersiaki
- CIASTO:
- 225 g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 150 ml mleka
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 batoniki snikers(posiekane na kawałki,nie mogą być zbyt duże)
- KREM:
- 1,5 - 2 batoniki snikers (ja dałam 2)
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 2 - 3 łyżki drobnego cukru z wanilią (lub cukru pudru)
- SOS KARMELOWY:
- 125 g cukru
- 2 łyżki wody
- 75 ml śmietany kremówki
- 25 g masła
ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem i solą. Odłożyć.
W drugim naczyniu rozbełtać jajko z mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników. Dodać posiekane snikersy, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto do połowy wysokości papilotek. Piec w temperaturze 190?C przez około 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Krem:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając drobny cukier (nie ubijać zbyt długo, by nie 'przebić' śmietany).
Ozdobić babeczki. Udekorować kawałkami snikersów i sosem karmelowym.
ja sosu karmelowego nie robiłam ale jakby Ci się chciało to też podam:)
Sos:
Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści (najpierw wyparuje woda, potem powstanie mocno scukrzona masa, która się rozpuści i nabierze ładnego karmelowego koloru). Lekko podgrzewać dalej, około 2 - 4 minut,do koloru brązowego, ale nie zbyt ciemnego.
Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, intensywnie mieszając. Uwaga: łatwo o poparzenie, należy być ostrożnym; mieszanina reaguje dość wybuchowo. Powstały sos wystudzić
SMACZNEGO:)
Przepis dodał użytkownik annk
Podziel się opinią
Komentarze