Trwa ładowanie...
d2tb3p4
27-03-2013 18:31

Świąteczna babka piaskowa z białą czekoladą.

Przepis
3.8
(8 głosów)
Oceń:
d2tb3p4
Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 5 jaj, oddzielnie białka od żółtek
  • 100 g roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady
  • cukier waniliowy KAMIS z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
  • 150 ml cukru ( mała filiżanka )
  • kilka kropli zapachu pomarańczowego
Przepis

Do większej miski przesiałam obie mąki, dodałam proszek do pieczenia, wymieszałam i odstawiłam.

W naczyniu do ciasta mikserem utarłam masło z cukrem i cukrem waniliowym, aż zrobił się puszysty krem. Stopniowo dodawałam po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodałam roztopioną czekoladę, wymieszałam, po chwili kilka kropli zapachu pomarańczowego i znowu wymieszałam.

Wsypałam mąkę i zmiksowałam mikserem do dokładnego połączenia się składników.

W osobnym naczyniu ubiłam na sztywno białka, dodałam do masy, wymieszałam.

Ciasto przelałam do przygotowanej formy babkowej, posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekłam 55 minut w 180 stopniach ( sprawdzałam patyczkiem czy jest suchy ).

Wystudzoną na kratce bakę posypałam cukrem pudrem.

Przepis dodał użytkownik ulazgi

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tb3p4
d2tb3p4
d2tb3p4
Więcej tematów
d2tb3p4