Trwa ładowanie...
d3vq4ea
24-03-2013 00:26

Dyniowe z lukrem

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
d3vq4ea
Składniki
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu KAMIS
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny+ 10 dag margaryny
  • 4 jaja
  • 500- 700 g dyni
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
Przepis

Mąkę przesiewamy do miski wraz z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy sól i mieszamy. Margarynę( musi być bardzo miękka) miksujemy z całymi jajami i cukrem. Gdy masa będzie jednolita dodajemy pure z dyni( dynię ścieramy na drobnej tarce), a następnie dodajemy partiami mąkę delikatnie mieszając. Nie przejmujmy się, jeśli masa nam się trochę zważy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy przez około godzinę w temp. 180 stopni. Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy taki niby lukier- margarynę( 10 dag) rozpuszczamy i podgrzewamy przez około 5 minut, następnie przelewamy do miski, dodajemy partiami cukier puder i miksujemy dodając mleko. Lukier powinien mieć dość gęstą konsystencję. Rozsmarowujemy go na cieście. Odstawiamy do zastygnięcia.

Przepis dodał użytkownik IlonaAlberto

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vq4ea
d3vq4ea
d3vq4ea
Więcej tematów
d3vq4ea