Dyniowe z lukrem
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki cynamonu KAMIS
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki cukru
- 25 dag margaryny+ 10 dag margaryny
- 4 jaja
- 500- 700 g dyni
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Mąkę przesiewamy do miski wraz z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy sól i mieszamy. Margarynę( musi być bardzo miękka) miksujemy z całymi jajami i cukrem. Gdy masa będzie jednolita dodajemy pure z dyni( dynię ścieramy na drobnej tarce), a następnie dodajemy partiami mąkę delikatnie mieszając. Nie przejmujmy się, jeśli masa nam się trochę zważy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy przez około godzinę w temp. 180 stopni. Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy taki niby lukier- margarynę( 10 dag) rozpuszczamy i podgrzewamy przez około 5 minut, następnie przelewamy do miski, dodajemy partiami cukier puder i miksujemy dodając mleko. Lukier powinien mieć dość gęstą konsystencję. Rozsmarowujemy go na cieście. Odstawiamy do zastygnięcia.
Przepis dodał użytkownik IlonaAlberto
Podziel się opinią
Komentarze