Trwa ładowanie...
d15tz9i
18-03-2013 14:11

Mazurek z koglem moglem

Przepis
4.5
(17 głosów)
Oceń:
d15tz9i
Składniki
  • Na kruche ciasto:
  • 110 g mąki
  • 40 g płatków migdałowych
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki migdałów do ozdobienia mazurka
    • Na polewę:
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru pudru
Przepis

Płatki migdałowe drobno siekamy w mikserze (powinny mieć wielkość okruchów). W robocie kuchennym wyposażonym w nóż, mieszamy na wysokich obrotach mąkę, posiekane migdały, cukier, masło i żółtko, aż ciasto zbije się w kulę (albo siekamy ciasto zwykłym nożem, a następnie szybko zagniatamy). Ciasto wkładamy do woreczka foliowego, który szczelnie zawiązujemy i chowamy do lodówki na ? godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, odcinamy nierówności, by powstał prostokąt, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Układamy ciasto na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy 25 minut w 190 st. C.

W międzyczasie ucieramy na kogel-mogel z 4 żółtek i 150 g cukru pudru. Po wyciągnięciu podpieczonego spodu mazurka, smarujemy go koglem-moglem, ozdabiamy połówkami migdałów i pieczemy kolejne 5 minut.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d15tz9i
d15tz9i
d15tz9i
Więcej tematów
d15tz9i