Mazurek z koglem moglem
- Na kruche ciasto:
- 110 g mąki
- 40 g płatków migdałowych
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki migdałów do ozdobienia mazurka
- Na polewę:
- 4 żółtka
- 150 g cukru pudru
Płatki migdałowe drobno siekamy w mikserze (powinny mieć wielkość okruchów). W robocie kuchennym wyposażonym w nóż, mieszamy na wysokich obrotach mąkę, posiekane migdały, cukier, masło i żółtko, aż ciasto zbije się w kulę (albo siekamy ciasto zwykłym nożem, a następnie szybko zagniatamy). Ciasto wkładamy do woreczka foliowego, który szczelnie zawiązujemy i chowamy do lodówki na ? godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, odcinamy nierówności, by powstał prostokąt, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Układamy ciasto na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy 25 minut w 190 st. C.
W międzyczasie ucieramy na kogel-mogel z 4 żółtek i 150 g cukru pudru. Po wyciągnięciu podpieczonego spodu mazurka, smarujemy go koglem-moglem, ozdabiamy połówkami migdałów i pieczemy kolejne 5 minut.
Podziel się opinią
Komentarze