Trwa ładowanie...
d30b0vg
18-03-2013 13:30

Babka cytrynowa

Przepis
3.5
(23 głosy)
Oceń:
d30b0vg
Składniki
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (150 g)
  • 1 kubek (po jogurcie) roztopionego masła
  • 270 g cukru
  • 380 g mąki
  • Szczypta soli
  • 4 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier puder do posypania
Przepis

Masło ucieramy z cukrem. W trakcie ucierania wbijamy po jednym jajku. Jogurt mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajeczno-maślanej. Następnie dodajemy do masy sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, sól i mieszamy masę drewnianą łyżką.

Ciasto przekładamy do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem. Pieczemy 50 minut w 175 st. C.

Babkę posypujemy cukrem pudrem.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d30b0vg
d30b0vg
d30b0vg
Więcej tematów
d30b0vg