Karmazyn na sosie winno tymiankowym z cukinią
- -karmazyn filet ze skórą świeży,
- -wino białe wytrawne,
- -cukinia w kostkę bez miąższu,
- -pomidory-płatki bez skóry i miąższu,
- -cebula biała,
- -masło,
- -oliwa z oliwek,
- -świeży tymianek,
- -czosnek,
- -cukier,
- -sól i pieprz,
- -mąka
Ryba:
Karmazyna umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Rozgrzać patelnię z masłem i oliwą z oliwek do średniej temp. ,smażyć rybę wcześniej obtoczoną w mące(nadmiar usunąć), z obu stron na złoty kolor.
Przygotowanie sosu:
Na tej samej patelni,( po zdjęciu ryby i usunięciu nadmiaru tłuszczu), zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, pod koniec dorzucić czosnek, wlać wino, odparować do połowy objętości, zmniejszyć płomień, wtłaczać kosteczki masła do pożądanej gęstości(użyć rózgi-łatwiej połączyć sos), wrzucić gałązkę tymianku(druga przyda się do dekoracji), kosteczki cukinii, pomidory i chwilę ogrzewać. Dosmaczać solą, pieprzem świeżo mielonym i szczyptą cukru dla równowagi smaku. Gotowy do podania z karmazynem.
Można podawać na piure z mixem sałat i winegretem własnej roboty.
Winegret:
-musztarda francuska,
-musztarda rosyjska,
-ocet winny biały ,
-olej słonecznikowy,
-sól, pieprz, cukier,
Musztardę rosyjską(2łyżki) rozprowadzić rózgą z octem winnym(4łyżki),wtłaczać stopniowo olej słonecznikowy-partiami, zacząć od 1łyżki powoli dolewając, jak się połączy, dosmaczać. Ma być intensywny, bo inaczej sałaty będą mdłe. Wymieszać tuż przed podaniem z sałatami.
Autorem przepisu jest kucharz z restauracji Biała Gęś, należącej do Magdy Gessler.
Przepis poleca Biała Gęś
Podziel się opinią
Komentarze