Ciastka uśmiechy
- 250g maki pszennej
- 250g białego sera
- 250g masła
- 150g cukru pudru
- 5 jabłek średniej wielkości
- Cukier waniliowy , cynamon do obsypania
- 1 cytryna
Jabłka umyć, obrać, przekroić wzdłuż na osiem części, wydrążyć gniazda nasienne. Następnie na każdej części jabłka, zrobić nacięcia nożem, z grubszej jego strony. Do naczynia wlać zimną wodę wcisnąć sok z jednej cytryny i wkładać do niego jabłka aby nie ściemniały.
Z mąki , sera , masła , cukru pudru zagnieść starannie gładkie ciasto. Następnie schłodzić w lodówce przez min. 2 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na cztery części. Z każdej części rozwałkować cienki placek grubości ok. 2 milimetrów, obsypując mocniej z jednej strony mąką. Następnie wyciąć krążki. Na każdym krążku ułożyć jabłuszko grubszą częścią do brzegu kręgu. Następnie złożyć krążek na pół nakrywając jabłuszko, ścisnąć mocno po bokach.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut.
Posypać cukrem pudrem.
http://inews.com.pl/WordPress3/ciastka-usmiechy/
Przepis dodał użytkownik Bocuse
Podziel się opinią
Komentarze