Trwa ładowanie...
d16l9mr
03-03-2013 14:07

Gulasz wołowy na winie

Przepis
4.5
(4 głosy)
Oceń:
d16l9mr
Składniki
  • 500g gulaszu wołowego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 zabki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1 listek laurowy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie 400g
  • 250ml czerwonego wina Monasterio de las Vinas
  • 500ml bulionu
  • 100ml oliwy lub dobrego oleju
  • sól morska pieprz świeżo mielony wg.uznania
Przepis

Cebule i czosnek drobno siekamy.Marchew kroimy w plasterki,ziemniaki w kostkę a paprykę w paseczki.
Na połowie oliwy/oleju przesmażamy na rumiano wołowinę (pokrojoną w kostkę) po czym wykładamy ją na talerz.Do rondla wlewamy resztę oliwy/oleju i przesmażamy cebulę wraz z czosnkiem i marchewką.Po przesmażeniu dodajemy mięso doprawiamy solą,pieprzem i podlewamy winem.Dusimy aż wino odparuje o połowę.Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą,listek laurowy i bulion.Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 2 ,2,5 godzin.(od czasu do czasu mieszamy)Na 30 minut przed końcem dodajemy ziemniaki i paprykę i dusimy do miękkości ziemniaków. Gulasz podajemy od razu po przygotowaniu posypany zieloną pietruszką . . . .
Smacznego :-)

Przepis dodał użytkownik evita0007

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16l9mr
d16l9mr
d16l9mr
Więcej tematów
d16l9mr