Gulasz wołowy na winie
- 500g gulaszu wołowego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 zabki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 listek laurowy
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie 400g
- 250ml czerwonego wina Monasterio de las Vinas
- 500ml bulionu
- 100ml oliwy lub dobrego oleju
- sól morska pieprz świeżo mielony wg.uznania
Cebule i czosnek drobno siekamy.Marchew kroimy w plasterki,ziemniaki w kostkę a paprykę w paseczki.
Na połowie oliwy/oleju przesmażamy na rumiano wołowinę (pokrojoną w kostkę) po czym wykładamy ją na talerz.Do rondla wlewamy resztę oliwy/oleju i przesmażamy cebulę wraz z czosnkiem i marchewką.Po przesmażeniu dodajemy mięso doprawiamy solą,pieprzem i podlewamy winem.Dusimy aż wino odparuje o połowę.Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą,listek laurowy i bulion.Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 2 ,2,5 godzin.(od czasu do czasu mieszamy)Na 30 minut przed końcem dodajemy ziemniaki i paprykę i dusimy do miękkości ziemniaków. Gulasz podajemy od razu po przygotowaniu posypany zieloną pietruszką . . . .
Smacznego :-)
Przepis dodał użytkownik evita0007
Podziel się opinią
Komentarze