Trwa ładowanie...
d36v5wy
23-01-2013 17:05

Steki z polędwicy wołowej z masłem ziołowym, bobem i musem kalafiorowym

Przepis
5.0
(3 głosy)
Oceń:
d36v5wy
Składniki
  • 4 x 100 g steków z polędwicy wołowej
    • Marynata:
  • 1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól morska do smaku
    • Masło czosnkowe:
  • 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól morska, pieprz cayenne do smaku
  • Bób Hortex 400g
  • Kalafior Hortex 300g
  • Masło 100g
  • Śmietana 30 proc. 100ml
  • Rozmaryn
  • Papier do pieczenia Saga
Przepis

Wszystkie składniki masła czosnkowego dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Masło ułożyć na środku papieru do pieczenia Saga i zwinąć formując wałek o grubości około 2-3 cm. Tak przygotowane masło wstawić na godzinę do lodówki, aby stwardniało.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać, doprawić do smaku, natrzeć nią steki i usmażyć na grillu lub nagrzanej patelni ryflowanej po 2-3 minuty z każdej strony. Czas smażenia steków zależy od grubości i własnych preferencji .
Rozmrożony bób Hortex smażymy na maśle z rozmarynem i doprawiamy pieprzem i solą.
Rozmrożony kalafior Hortex blanszujemy następnie odcedzamy i miksujemy z masłem i śmietana doprawiamy do smaku.

Stek podajemy z warzywami i masłem ziołowym.

Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36v5wy
d36v5wy
d36v5wy
Więcej tematów
d36v5wy