Trwa ładowanie...
d1n2fl6
15-02-2022 10:57

Steki z grillowanej karkówki z pieczarkami i serem camembert

Przepis

Przepyszny sposób na grillowaną karkówkę. Z powodzeniem możecie ją przygotować na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Podana z serem camembert i fasolką szparagowa zamienia się wdanie godne szefa kuchni. Spróbujcie koniecznie!

d1n2fl6
3.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Marynata:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie przyprawy do karkówki
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do nasmarowania grilla
  • 300 g pokrojonych w grube plastry pieczarek
  • 2 pokrojone w cząstki czerwone cebule
  • 2 krążki sera camembert
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz czarny grubo mielony
  • zielona fasolka szparagowa
  • mix sałat
Przepis
  • Przyprawę do karkówki połączyć z olejem rzepakowym i musztardą. Umyte i oczyszczone steki z karkówki lekko rozbić i natrzeć marynatą.
  • Grill lub patelnię grillową posmarować olejem, rozgrzać i upiec na nim mięso na złoty kolor, po około 7 minut z każdej strony. Ser camembert również usmażyć na grillu lub patelni grillowej do momentu, aż zacznie pęcznieć.
  • Pieczarki podsmażyć z cebulą na klarowanym maśle i doprawić do smaku. Na grillowanych stekach z karkówki ułożyć pieczarki z cebulą. Podawać z przekrojonym na pół serem camembert oprószonym słodką papryką i grubo mielonym czarnym pieprzem.
  • Fasolkę szparagową rozmrażamy i grillujemy lub smażymy na tej samej patelni co steki przyprawiamy do smaku i układamy na camembercie całość delikatnie zapiekamy. Podajemy z mieszanką sałat.

Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Steki z grillowanej karkówki z pieczarkami i serem camembert
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1n2fl6
d1n2fl6
d1n2fl6
d1n2fl6
Więcej tematów
d1n2fl6