Trwa ładowanie...
d45ptvm
23-01-2013 16:53

Pieczony antrykot z wołowiny z sosem barbecue, zielonym groszkiem i pomidorami concasse

Przepis
4.0
(3 głosy)
Oceń:
d45ptvm
Składniki
  • 4 antrykoty wołowe, każdy o wadze ok. 150 g
    • Marynata:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • Sól morska
  • Grubo mielony czarny pieprz
  • Groszek zielony Hortex 300 g
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • Masło 60 g
    • Sos barbecue:
  • 300 ml ketchupu
  • 1 łyżka musztardy angielskiej
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 100 ml miodu pszczelego
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki
  • Sól, czarny pieprz do smaku
  • Papier do pieczenia Saga
Przepis

Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso skropić oliwą, natrzeć musztardą, a następnie odstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
Wszystkie składniki sosu barbecue dokładnie połączyć, doprawić do smaku i odstawić, aby smaki się połączyły.
Zamarynowaną wołowinę obsmażyć z obu stron na grillu lub patelni ryflowanej, doprawiając podczas smażenia solą morską i czarnym pieprzem, a następnie ułożyć na papierze Saga i piec 5-8 minut (wedle własnych upodobań) w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na chwilę w ciepłe miejsce, aby soki się wchłonęły, a następnie pokroić w cienkie plastry i ułożyć na talerzu.

Rozmrożony groszek Hortex przesmażamy na maśle dodajemy posiekany czosnek i pocięte w drobna kostkę pomidory bez pestek i skóry smażymy ok. 3 min i podajemy z stekiem i aromatycznym sosem barbecue.

Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45ptvm
d45ptvm
d45ptvm
Więcej tematów
d45ptvm