Trwa ładowanie...
dvl0hez
05-10-2022 11:06

Gnocchi z pesto szpinakiem i parmezanem

Przepis

Gnocchi to kluski ziemniaczane wywodzące z Włoch. Od polskich kopytek różnią się kształtem, a także podawane są w zupełnie inny sposób i z innymi dodatkami. Świetnie komponują się z różnymi sosami i daniami mięsnymi, można je również zaserwować jako zamiennik makaronu w rosole lub innej zupie.

dvl0hez
4.0
(7 głosów)
Oceń:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Gnocchi:

  • ziemniaki po obraniu - 300 g
  • jajko - 1 szt.
  • mąka - 30 g
  • sól - 1 płaska łyżeczka

Pesto:

  • szpinak świeży - 2 garście
  • fasolka szparagowa - ok. 10 szt
  • orzechy nerkowce - 3 łyżki
  • parmezan tarty - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 30 ml

Dodatkowo:

  • fasolka szparagowa - 10 szt
  • szpinak świeży - 1 garść
  • parmezan lub inny twardy ser w kawałku - 100 g
  • sól pieprz do smaku
Przepis
  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
  • Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub utłuc i pozostawić do przestygnięcia.
  • Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko oraz przestygnięte ale niezupełnie zimne ziemniaki. Wymieszać, ale nie zagniatać - aby ciasto było puszyste.
  • uformować kulę, następnie podzielić na porcje, z każdego formować wałeczek i ucinać jednakowej wielkości kawałki. Każdy kawałeczek lekko spłaszczyć i przycisnąć widelcem.
  • Gotować w osolonej wodzie.
  • Przygotować pesto: do blendera przełożyć szpinak, lekko podgotowaną i ostudzona fasolkę szparagową, orzechy, tarty parmezan oraz oliwę z oliwek. Dokładnie zmiksować.
  • Następnie fasolkę szparagową pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na patelnię wraz z łyżką masła, po ok. minucie dodać szpinak i chwilkę podgrzewać.
  • Gnocchi przełożyć do miski wymieszać z pesto, dodać podsmażone warzywa. Z wierzchu ułożyć plastry sera. Ser powinien się lekko rozpuścić.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gnocchi z pesto szpinakiem i parmezanem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dvl0hez
dvl0hez
dvl0hez
dvl0hez
Więcej tematów
dvl0hez