Zapiekanka z kaszy i sera
- 40 dag kaszy gryczanej
- 20 dag sera rokpol
- 20 dag sera feta
- 30 dag pieczarek
- 4 jajka
- 3 łyzki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
1 . Kaszę opłucz , osącz , przełóż do garnka , zalej taką ilością wrzatku , aby kasza była przykryta 2 cm wody . Dodaj łyżkę masła i sól , zagotuj , a nastepnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze 3 - 4 minuty . Zdejmij garnek z ognia , owiń szczelnie najpierw gazetą , potem kocem i odstaw na kilka godzin , aby kasza speczniała .
2 . fete i rokpol pokrój w kostke . Pieczarki oczyść , pokrój w plasterki , połowę odłóż , a resztę podsmaż na łyżce masła . Kaszę przełóż do miseczki ,rozdrobnij widelcem,dodaj sery pokrojone w kostkę oraz podsmażone plasterki pieczarek . Wbij jajka i wymieszaj . Masę przypraw ziołami , solą oraz pieprzem .
3 . Żaroodporne naczynie posmaruj reszta masła i oprósz tartą bułką . Do tak przygotowanego naczynia przełóż kaszę , wyrównaj . na wierzchu rzędami ułóż pozostałe plasterki pieczarek . Oprósz solą , pieprzem i ziołami . Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis dodał użytkownik wiwona42
Podziel się opinią
Komentarze