Trwa ładowanie...
d15986l
16-01-2013 17:04

Zapiekanka z kaszy i sera

Przepis
4.3
(6 głosów)
Oceń:
d15986l
Składniki
  • 40 dag kaszy gryczanej
  • 20 dag sera rokpol
  • 20 dag sera feta
  • 30 dag pieczarek
  • 4 jajka
  • 3 łyzki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
Przepis

1 . Kaszę opłucz , osącz , przełóż do garnka , zalej taką ilością wrzatku , aby kasza była przykryta 2 cm wody . Dodaj łyżkę masła i sól , zagotuj , a nastepnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze 3 - 4 minuty . Zdejmij garnek z ognia , owiń szczelnie najpierw gazetą , potem kocem i odstaw na kilka godzin , aby kasza speczniała .
2 . fete i rokpol pokrój w kostke . Pieczarki oczyść , pokrój w plasterki , połowę odłóż , a resztę podsmaż na łyżce masła . Kaszę przełóż do miseczki ,rozdrobnij widelcem,dodaj sery pokrojone w kostkę oraz podsmażone plasterki pieczarek . Wbij jajka i wymieszaj . Masę przypraw ziołami , solą oraz pieprzem .
3 . Żaroodporne naczynie posmaruj reszta masła i oprósz tartą bułką . Do tak przygotowanego naczynia przełóż kaszę , wyrównaj . na wierzchu rzędami ułóż pozostałe plasterki pieczarek . Oprósz solą , pieprzem i ziołami . Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przepis dodał użytkownik wiwona42

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d15986l
d15986l
d15986l
Więcej tematów
d15986l