Trwa ładowanie...
d2vvk41
01-09-2022 11:33

Włoskie szpinakowe kopytka w sosie z gorgonzoli z rukolą

Przepis

Gnocchi to baza wielu pysznych potraw. Świetnie smakują podane po prostu ze stopionym masłem, czosnkiem i ziołami, np. rozmarynem, oregano lub szałwią. Znakomicie komponują się ze rozmaitymi serami, zarówno parmezanem, jak i "pleśniowcami", zwłaszcza gorgonzolą.

d2vvk41
3.3
(18 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: fabiomax
Składniki
  • 100 g gorgonzoli
  • 80 g parmezanu
  • 200 g śmietany 36 proc.
  • gałka muszkatołowa
  • rukola
  • sól do smaku

Ciasto:

Przepis
  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i wyciskamy/ubijamy. Łączymy ziemniaki, pokrojone liście szpinaku, mąkę, żółtko i sól. Zagniatamy i wyrabiamy szpinakowe kopytka.
  • Na patelni rozpuszczamy śmietanę razem z gorgonzolą i gałką muszkatołową. Nie dopuszczamy do wrzenia składników. Solimy do smaku. Ugotowane w międzyczasie szpinakowe kopytka dokładamy do sosu i całość mieszamy. Posypujemy startym parmezanem.
  • Wykładamy na talerz i dekorujemy rukolą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Włoskie szpinakowe kopytka w sosie z gorgonzoli z rukolą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2vvk41
d2vvk41
d2vvk41
d2vvk41
Więcej tematów
d2vvk41