Trwa ładowanie...
d47l3go
15-12-2012 16:59

Ptysie z musem łososiowym

Przepis
3.8
(5 głosów)
Oceń:
d47l3go
Składniki
  • Ptysie:
  • - 80 g mąki
  • - szczypta soli
  • - 65 g masła
  • - 150 ml wody
  • - 2 jajka
  • - 3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
    • Mus łososiowy:
  • - 200 g wędzonego łososia
  • - 100 g kremowego serka
  • - 1 łyżka chrzanu
  • - sok z połowy cytryny
  • - 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • - skórka otarta z 1 cytryny
  • - kilka gałązek koperku świeżego
  • - pieprz czarny (świeżo mielony)
Przepis

Ciasto na ptysie przygotowuję podgrzewając w rondelku wodę z masłem. Jak woda się zagotuje odstawiam rondelek na bok i mieszając energicznie dodaję mąkę wymieszaną z solą. Masa musi być gładka. Po kilku minutach jak masa przestygnie (ale nie wystygnie) dodaję po trochu jajka (uprzednio lekko roztrzepane widelcem) i mieszam aż masa będzie gładka i lśniąca. Na koniec dodaję starty parmezan i wszystko mieszam.

Piekarnik nagrzewam do 220 stopni a na spód wkładam blaszkę z gorącą wodą. Na inną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam małe ptysie (u mnie ok. 20 sztuk) i wkładam do nagrzanego piekarnika na około 20 minut po czym wyjmuję blaszkę z wodą i zmniejszam temperaturę do 180 stopni i dalej trzymam ptysie około 10 minut. Po wystygnięciu przekładam musem?

Wszystkie składniki musu miksuję a na koniec dodaję otartą skórkę z cytryny i posiekany koperek.

Przepis wraz ze zdjęciami krok po kroku znajdziesz pod adresem: http://ugotujmyto.pl/ptysie-z-lososiowym-musem/
Przepis zdobył wyróżnienie "Blogerski Przepis Tygodnia" na portalu ugotuj.to.

Przepis dodał użytkownik ugotujmyto

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47l3go
d47l3go
d47l3go
Więcej tematów
d47l3go