Trwa ładowanie...
d2zxex2
15-12-2012 14:18

Zucotto - włoskie ciasto śmietankowe

Przepis
4.5
(2 głosy)
Oceń:
d2zxex2
Składniki
  • -115 miękkiego masła (plus więcej do wysmarowania)
  • -100 g mąki
  • -2 łyżeczki kakao
  • -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • -115 g cukru
  • -2 jajka
  • -5 łyżeczek dowolnego alkoholu (lub wody z sokiem z cytryny) - do nasączenia
    • Masa
  • -300 ml gęstej śmietany
  • -25 g cukru pudru
  • -225 g wiśni bez pestek (mogą być z puszki)
  • -55 g czekolady drobno posiekanej
  • -55 g stostowanych posiekanych migdałów
Przepis

Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blaszki. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce.

Po wystudzeniu użyć miski o pojemności 1.2 litra i wyciąć z ciasta "placek", który będzie spodem naszego ciasta. Miskę wyłożyć folią. Z pozostałego ciasta wycinać kawałki, które będziemy wykładać we wnętrzu naszej miski aby całość wypełnić. Skropić alkoholem.

Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i dodać migdały, czekoladę i odsączone wiśnie. Wypełnić formę i przykryć wierzch naszym "plackiem". Przykryć deseczką, obciążyć i wstawić do lodówki na minimum 6-8 godzin. Po wyjęciu posypać cukrem pudem i udekorować kilkoma wiśniami.

Przepis wraz ze zdjęciami krok po kroku znajdziesz pod adresem:
http://ugotujmyto.pl/przepis-na-zucotto/

Przepis dodał użytkownik ugotujmyto

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2zxex2
d2zxex2
d2zxex2
Więcej tematów
d2zxex2