Zucotto - włoskie ciasto śmietankowe
- -115 miękkiego masła (plus więcej do wysmarowania)
- -100 g mąki
- -2 łyżeczki kakao
- -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- -115 g cukru
- -2 jajka
- -5 łyżeczek dowolnego alkoholu (lub wody z sokiem z cytryny) - do nasączenia
- Masa
- -300 ml gęstej śmietany
- -25 g cukru pudru
- -225 g wiśni bez pestek (mogą być z puszki)
- -55 g czekolady drobno posiekanej
- -55 g stostowanych posiekanych migdałów
Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blaszki. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu użyć miski o pojemności 1.2 litra i wyciąć z ciasta "placek", który będzie spodem naszego ciasta. Miskę wyłożyć folią. Z pozostałego ciasta wycinać kawałki, które będziemy wykładać we wnętrzu naszej miski aby całość wypełnić. Skropić alkoholem.
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i dodać migdały, czekoladę i odsączone wiśnie. Wypełnić formę i przykryć wierzch naszym "plackiem". Przykryć deseczką, obciążyć i wstawić do lodówki na minimum 6-8 godzin. Po wyjęciu posypać cukrem pudem i udekorować kilkoma wiśniami.
Przepis wraz ze zdjęciami krok po kroku znajdziesz pod adresem:
http://ugotujmyto.pl/przepis-na-zucotto/
Przepis dodał użytkownik ugotujmyto
Podziel się opinią
Komentarze