Trwa ładowanie...
d1147vw
22-11-2012 15:33

Śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z cytryną i rozmarynem

Przepis

Pieczone ziemniaczki to smakowity dodatek do grillowanego lub pieczonego mięsa. Podaj do nich czosnkowy dip.

d1147vw
3.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

123
Źródło: 123
Składniki
  • ziemniaki 1 kg (średnie)
  • cytryna 2 szt
  • rozmaryn 1 doniczka
  • fasolka szparagowa żółta Hortex 100 g
  • fasolka szparagowa zielona Hortex 100 g
  • mix sałat Fit&Easy
  • boczek wędzony 200 g
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • papier do pieczenia Saga
Przepis

Ziemniaki dobrze myjemy i nacinamy w odstępach 3 mm, nie przecinając do końca. Oliwę z oliwek mieszamy ze startą skórką cytrynową, sokiem z cytryny, posiekanym rozmarynem i przyprawami. Ziemniaki zanurzamy w marynacie, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st ok. 40 min na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Saga. Fasolkę szparagową żółtą i zieloną Hortex blanszujemy w osolonej wodzie. Następnie formujemy pęczki i owijamy wędzonym boczkiem. Fasolkę zapiekamy w piekarniku wraz z ziemniakami ok. 8 min. Pęczki fasolki z boczkiem i ziemniaki podajemy z mieszanką sałat Fit&Easy.

O autorze - Warsztaty Kulinarne

Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.

Przepis poleca Warsztaty Kulinarne

Śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z cytryną i rozmarynem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1147vw
d1147vw
d1147vw
d1147vw
Więcej tematów
d1147vw