Trwa ładowanie...
d162naz
10-10-2012 16:43

Chleb z kiszonymi ogórkami

Przepis
3.8
(5 głosów)
Oceń:
d162naz
Składniki
  • 1 szklanka wody z kiszonych ogórków
  • 1 duży kiszony ogórek
  • łyzka oliwy z oliwek
  • łyżka suszonego koperku
  • łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szklanki żytniej mąki chlebowej typu 750
  • 3 dag świeżych drożdży
Przepis

1.Ogórki obieramy i kroimy w małą kostkę.Drożdże mieszamy z cukrem w ciepłej wodzie z ogórków.Wsypujemy mąkę,sól,koperek i ogórka.Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto.W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody z ogórków.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Ciasto przekładamy na stolnicę.Formujemy bochenek i układamy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
3.Na bochenku robimy kilka ukośnych nacięć i skrapiamy zimną wodą.Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C.

Przepis dodał użytkownik wiwona42

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d162naz
d162naz
d162naz
Więcej tematów
d162naz