Trwa ładowanie...
d1147vw
21-08-2012 18:32

SKRZYDELKA Z RYZEM

Przepis
3.6
(20 głosów)
Oceń:
d1147vw
Składniki
  • koszt 6 porcji to ok 12-15zl
  • SKLADNIKI
  • -1kg skrzydelek
  • -2 zabki czosnku
  • -2 szkl. ryzu (najleprzy to ryz do risotto, ale mozemy uzyc normalnego ryzu
  • dlugiego)
  • -3 cebule
  • -przyprawy-tymianek,bazylia,oregano,estragon,slodka papryka - mniejwiecej po lyzeczce
  • -sol, pieprz
  • -2 lyzki oleju
  • ----------------------------------
  • SOS
  • -zabek czosnku
  • -6 szkl wody
  • -1/2lyzeczki pieprzu
  • -2 lyzki vegety
  • -2 lyzeczki slodkiej papryki
  • -1 kostka masla ( ja uzywam margaryny i tez jest b.dobre)
  • -2 lyzeczki cukru
  • -6 lyzeczek ketchupu , lub 4lyzki koncentratu
Przepis

PRZYGOTOWANIE!
1. Skrzydelka myjemy i osuszamy.
Przyprawy wsypujemy do miski (czosnek miazdzymy), wlewamy 2 lyzki oleju i mieszamy. Skrzydelka smarujemy marynata i zostawiamy w misce, przykrywamy folia. Odstawiamy na min 2 godz.
2. Surowy ryz wsypujemy na blache, na wierzch ukladamy pokrojona cebule a nastepnie skrzydelka.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Maslo rozpuszczamy na wolnym ogniu dokladnie mieszamy z posiekanym

czosnkiem, vegeta, pieprzem, papryka, cukrem i ketchupem, wlewamy wode.

-Skrzydelka zalewamy sosem.
-Gdyby wszystko sie nie zmiescilo, po polowie pieczenia gdy sos juz troche
odparuje mozemy dolac reszte.
-Blache wkladamy do goracego piekarnika(ok200") i pieczemy 1godz 20min.
-Po ok. godzinie dobrze jest je przewrocic na druga strone, beda rowno opieczone.

Przepis dodał użytkownik lt-poz

Podziel się opinią

4
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1147vw
d1147vw
d1147vw
Więcej tematów
d1147vw