zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2012-08-21

SKRZYDELKA Z RYZEM

lt-poz
przepis lubi: 4 osoby 4/5 10 głosów
Składniki
  • koszt 6 porcji to ok 12-15zl
  • SKLADNIKI
  • -1kg skrzydelek
  • -2 zabki czosnku
  • -2 szkl. ryzu (najleprzy to ryz do risotto, ale mozemy uzyc normalnego ryzu
  • dlugiego)
  • -3 cebule
  • -przyprawy-tymianek,bazylia,oregano,estragon,slodka papryka - mniejwiecej po lyzeczce
  • -sol, pieprz
  • -2 lyzki oleju
  • ----------------------------------
  • SOS
  • -zabek czosnku
  • -6 szkl wody
  • -1/2lyzeczki pieprzu
  • -2 lyzki vegety
  • -2 lyzeczki slodkiej papryki
  • -1 kostka masla ( ja uzywam margaryny i tez jest b.dobre)
  • -2 lyzeczki cukru
  • -6 lyzeczek ketchupu , lub 4lyzki koncentratu
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
PRZYGOTOWANIE!
1. Skrzydelka myjemy i osuszamy.
Przyprawy wsypujemy do miski (czosnek miazdzymy), wlewamy 2 lyzki oleju i mieszamy. Skrzydelka smarujemy marynata i zostawiamy w misce, przykrywamy folia. Odstawiamy na min 2 godz.
2. Surowy ryz wsypujemy na blache, na wierzch ukladamy pokrojona cebule a nastepnie skrzydelka.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Maslo rozpuszczamy na wolnym ogniu dokladnie mieszamy z posiekanym
czosnkiem, vegeta, pieprzem, papryka, cukrem i ketchupem, wlewamy wode.
-----------------------------------
-Skrzydelka zalewamy sosem.
-Gdyby wszystko sie nie zmiescilo, po polowie pieczenia gdy sos juz troche
odparuje mozemy dolac reszte.
-Blache wkladamy do goracego piekarnika(ok200") i pieczemy 1godz 20min.
-Po ok. godzinie dobrze jest je przewrocic na druga strone, beda rowno opieczone.

Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Śledzie w oleju, Ciasta na zimno, Kurczak, Sałatka gyros, Placuszki, Rogaliki, Knedle, Blok czekoladowy, Śledzie po kaszubsku, Sałatka, Pierogi, Szarlotka, Makowiec, Dania z ziemniaków, sernik na zimno, Barszcz czerwony, Mięso mielone, Naleśniki, Desery, Śledzie przepisy