SKRZYDELKA Z RYZEM
- koszt 6 porcji to ok 12-15zl
- SKLADNIKI
- -1kg skrzydelek
- -2 zabki czosnku
- -2 szkl. ryzu (najleprzy to ryz do risotto, ale mozemy uzyc normalnego ryzu
- dlugiego)
- -3 cebule
- -przyprawy-tymianek,bazylia,oregano,estragon,slodka papryka - mniejwiecej po lyzeczce
- -sol, pieprz
- -2 lyzki oleju
- ----------------------------------
- SOS
- -zabek czosnku
- -6 szkl wody
- -1/2lyzeczki pieprzu
- -2 lyzki vegety
- -2 lyzeczki slodkiej papryki
- -1 kostka masla ( ja uzywam margaryny i tez jest b.dobre)
- -2 lyzeczki cukru
- -6 lyzeczek ketchupu , lub 4lyzki koncentratu
PRZYGOTOWANIE!
1. Skrzydelka myjemy i osuszamy.
Przyprawy wsypujemy do miski (czosnek miazdzymy), wlewamy 2 lyzki oleju i mieszamy. Skrzydelka smarujemy marynata i zostawiamy w misce, przykrywamy folia. Odstawiamy na min 2 godz.
2. Surowy ryz wsypujemy na blache, na wierzch ukladamy pokrojona cebule a nastepnie skrzydelka.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Maslo rozpuszczamy na wolnym ogniu dokladnie mieszamy z posiekanym
czosnkiem, vegeta, pieprzem, papryka, cukrem i ketchupem, wlewamy wode.
-Skrzydelka zalewamy sosem.
-Gdyby wszystko sie nie zmiescilo, po polowie pieczenia gdy sos juz troche
odparuje mozemy dolac reszte.
-Blache wkladamy do goracego piekarnika(ok200") i pieczemy 1godz 20min.
-Po ok. godzinie dobrze jest je przewrocic na druga strone, beda rowno opieczone.
Przepis dodał użytkownik lt-poz
Podziel się opinią
Komentarze