Trwa ładowanie...
d1448ba
10-08-2012 16:30

Rozmarynowa roladka z polędwiczki wieprzowej

Przepis
4.0
(1 głos)
Oceń:
d1448ba
Składniki
  • - polędwiczka wieprzowa ? 260 g
  • - kurki świeże lub mrożone ? 100g
  • - cebula -1 szt. średnia
  • - czosnek - kilka ząbków
  • - wino białe ? ? szklanki
  • - natka pietruszki suszona Kamis
  • - masło ? 1/3 kostki
  • - kasza pęczak ? 100g
  • - ser kozi ? 50 g (rolada lub miękki)
  • - kapusta włoska (musi być głowa dla całych liści)
  • - czerwone wino ? ? szklanki
  • - sól morska Kamis
  • - pieprz kolorowy w młynku Kamis
  • - rozmaryn Kamis
  • - cukier
  • - ocet balsamiczny Kamis
  • - sos pieczeniowy
  • - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
  • - papier do pieczenia Saga
Przepis

Czyścimy polędwiczkę z błon i rozklepujemy cienko na możliwie jak największego sznycla. Przesmażamy farsz na maśle tj. czosnek i cebulkę posiekaną drobno, aż się delikatnie zeszkli, dodajemy później umyte kurki, smażymy, dodajemy przyprawy, natkę i wino białe - redukujemy i studzimy. Farsz rozkładamy na polędwiczkę i zwijamy jak zrazy. Smażymy delikatnie z każdej strony po czym wrzucamy do pieca na ok 15-20 min w temp. 180 stopni na papierze do pieczenia. Rozgotowujemy delikatnie kaszę pęczak, po jej przestudzeniu mieszamy ją z kawałkami koziego sera, przyprawami i rozmarynem. Zawijamy kaszę z serem w sparzony wcześniej liść kapusty włoskiej, z której pozbyliśmy się twardych włókien. Smażymy na sklarowanym maśle z dodatkiem czosnku i delikatnie zapiekamy w piecu. Przygotowany wcześniej sos pieczeniowy łączymy z odrobiną octu balsamicznego i przyprawami, nie zapominając o cukrze. Wykańczamy sos masłem.


O autorze - Warsztaty Kulinarne

Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.

Przepis poleca Warsztaty Kulinarne

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1448ba
d1448ba
d1448ba
Więcej tematów
d1448ba