Rozmarynowa roladka z polędwiczki wieprzowej
- - polędwiczka wieprzowa ? 260 g
- - kurki świeże lub mrożone ? 100g
- - cebula -1 szt. średnia
- - czosnek - kilka ząbków
- - wino białe ? ? szklanki
- - natka pietruszki suszona Kamis
- - masło ? 1/3 kostki
- - kasza pęczak ? 100g
- - ser kozi ? 50 g (rolada lub miękki)
- - kapusta włoska (musi być głowa dla całych liści)
- - czerwone wino ? ? szklanki
- - sól morska Kamis
- - pieprz kolorowy w młynku Kamis
- - rozmaryn Kamis
- - cukier
- - ocet balsamiczny Kamis
- - sos pieczeniowy
- - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
- - papier do pieczenia Saga
Czyścimy polędwiczkę z błon i rozklepujemy cienko na możliwie jak największego sznycla. Przesmażamy farsz na maśle tj. czosnek i cebulkę posiekaną drobno, aż się delikatnie zeszkli, dodajemy później umyte kurki, smażymy, dodajemy przyprawy, natkę i wino białe - redukujemy i studzimy. Farsz rozkładamy na polędwiczkę i zwijamy jak zrazy. Smażymy delikatnie z każdej strony po czym wrzucamy do pieca na ok 15-20 min w temp. 180 stopni na papierze do pieczenia. Rozgotowujemy delikatnie kaszę pęczak, po jej przestudzeniu mieszamy ją z kawałkami koziego sera, przyprawami i rozmarynem. Zawijamy kaszę z serem w sparzony wcześniej liść kapusty włoskiej, z której pozbyliśmy się twardych włókien. Smażymy na sklarowanym maśle z dodatkiem czosnku i delikatnie zapiekamy w piecu. Przygotowany wcześniej sos pieczeniowy łączymy z odrobiną octu balsamicznego i przyprawami, nie zapominając o cukrze. Wykańczamy sos masłem.
O autorze - Warsztaty Kulinarne
Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.
Przepis poleca Warsztaty Kulinarne
Podziel się opinią
Komentarze