Trwa ładowanie...
d1eup74
10-08-2012 16:23

Smażone krewetki pachnące czosnkiem z chili

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1eup74
Składniki
  • - krewetki 16\20 16 szt
  • - czosnek kilka ząbków
  • - chili
  • - wino białe 120 g
  • - masło 80 g
  • - suszona natka pietruszki Kamis
  • - imbir Kamis
  • - mango 1 małe dojrzałe
  • - ryż basmati 200 g gotowanego
  • - pomidorki cherry kilka sztuk
  • - rucola Fit&Easy solidna garść
  • - ser feta 100g
  • - oliwa
  • - cytryna
  • - pieprz cytrynowy Kamis
  • - sól morska Kamis
  • - papier Saga do pieczenia
Przepis

Krewetki obieramy z pancerza i delikatnie nacinamy wzdłuż górnego grzbietu, oczyszczając z przewodu pokarmowego. Następnie myjemy i osuszamy. Przesmażamy na oliwie czosnek i chili, dodajemy krewetki oraz smażymy krótko z każdej strony. Zalewamy białym winem, dodajemy kawałki pokrojonego mango oraz imbir. Przyprawiamy, dodajemy natkę pietruszki, redukujemy i na koniec zaciągamy kawałkiem zimnego masła. Ryż basmati gotujemy na sypko, doprawiamy przyprawami i odrobiną masła, pomidorki cherry delikatnie nacinamy, smarujemy oliwą, doprawiamy i zapiekamy w piecu na papierze do pieczenia. Listki rucoli mieszamy z kawałkami sera feta, oliwą z oliwek extra vergine i doprawiamy odrobiną soku z cytryny.


O autorze - Warsztaty Kulinarne

Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.

Przepis poleca Warsztaty Kulinarne

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1eup74
d1eup74
d1eup74
Więcej tematów
d1eup74