Smażone krewetki pachnące czosnkiem z chili
- - krewetki 16\20 16 szt
- - czosnek kilka ząbków
- - chili
- - wino białe 120 g
- - masło 80 g
- - suszona natka pietruszki Kamis
- - imbir Kamis
- - mango 1 małe dojrzałe
- - ryż basmati 200 g gotowanego
- - pomidorki cherry kilka sztuk
- - rucola Fit&Easy solidna garść
- - ser feta 100g
- - oliwa
- - cytryna
- - pieprz cytrynowy Kamis
- - sól morska Kamis
- - papier Saga do pieczenia
Krewetki obieramy z pancerza i delikatnie nacinamy wzdłuż górnego grzbietu, oczyszczając z przewodu pokarmowego. Następnie myjemy i osuszamy. Przesmażamy na oliwie czosnek i chili, dodajemy krewetki oraz smażymy krótko z każdej strony. Zalewamy białym winem, dodajemy kawałki pokrojonego mango oraz imbir. Przyprawiamy, dodajemy natkę pietruszki, redukujemy i na koniec zaciągamy kawałkiem zimnego masła. Ryż basmati gotujemy na sypko, doprawiamy przyprawami i odrobiną masła, pomidorki cherry delikatnie nacinamy, smarujemy oliwą, doprawiamy i zapiekamy w piecu na papierze do pieczenia. Listki rucoli mieszamy z kawałkami sera feta, oliwą z oliwek extra vergine i doprawiamy odrobiną soku z cytryny.
O autorze - Warsztaty Kulinarne
Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.
Przepis poleca Warsztaty Kulinarne
Podziel się opinią
Komentarze