Trwa ładowanie...
d1kpcc2
15-12-2021 11:17

Duszona w białym winie pierś indyka

Przepis

Pierś z indyka duszona w białym winie z warzywami i kremową śmietanką to przepyszna propozycja na świąteczny obiad lub inne rodzinne uroczystości. Przepis nie jest skomplikowany, więc każdy sobie z nim poradzi. Tak przygotowany indyk to prawdziwa poezja smaku. Mięso jest miękkie i aromatyczny, a sos aksamitny i delikatny.

d1kpcc2
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Sunny Forest - stock.adobe.com
Składniki
  • 300 g piersi z indyka
  • 1 marchew
  • 0,5 selera
  • biała część pora
  • 300 ml rosołu
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml śmietany 36 proc.
  • ziarna jałowca
  • lubczyk
  • 250 g ziemniaków
  • 70 g cebuli
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżka pasty truflowej
  • chili
  • 150 g zielonego groszku
  • przyprawa do mięsa duszonego
  • sól morska
  • pieprz kolorowy w młynku
  • ocet winny z białego wina
  • solidna garść rukoli
Przepis
  • Umytą pierś indyka marynujemy. Przyrządzenie marynaty: przesmażamy starte marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz pora na odrobinie masła, dodajemy jałowiec w ziarnach i lubczyk, zalewamy białym winem, octem winnym i rosołem warzywnym, przyprawiamy oraz gotujemy aż warzywa będą miękkie.
  • Mięso zalewany lekko przestudzoną marynatą, następnie w niej dusimy. Gdy mięso zaczyna być miękkie przestajemy dusić.
  • Tak otrzymane mięso delikatnie przesmażamy na sklarowanym maśle następnie dolewamy troszkę białego wina, dodajemy lubczyk i redukujemy. Dodajemy śmietanę 36 proc. i dalej dusimy, na koniec doprawiamy i dodajemy zielony groszek.
  • Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odparowujemy, następnie dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku, mieszając i przecieramy, aby pozbyć się grudek, następnie dodajemy pastę truflową i delikatnie zasmażamy na patelni.
  • Ścieramy marchewkę na tzw. mandolinie, ewentualnie kroimy na cienkie paseczki, delikatnie parzymy we wrzątku oraz hartujemy.
  • Na patelni przesmażamy czosnek i chili, następnie wrzucamy marchewkę, doprawiamy do smaku. Ważne aby była ona delikatnie pikantna, dodajemy natkę dla koloru.
  • Danie układamy piętrowo w głębokim naczyniu, aby dno wypełnił sos powstały z duszenia indyka, dekorujemy sałatką z listków rukoli.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Duszona w białym winie pierś indyka
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1kpcc2
d1kpcc2
d1kpcc2
d1kpcc2
Więcej tematów
d1kpcc2