zupa krewetkowa
- Przepis znalazłam na stronce
- owocemorza.blogspot.com/
- Jest na niej ogólnie wiele fajnych przepisów i dosyć łatwe.
Składniki:
1 opakowanie mrożonych krewetek Pescanova
1 litr wody
1 puszka mleka kokosowego
2 dymki (mogą być w całości ze szczypiorkiem) lub 2 małe cebulki
2 pomidory
1 papryczka łagodna
? ostrej papryczki typu jalapeno
sok z ? - 1 limonki
2 łyżeczki sosu rybnego
2 ? 3 łyżeczki startego lub posiekanego imbiru
przyprawy do smaku: sól, opcjonalnie curry
Rozmrożone krewetki obieramy z pancerzy i usuwamy z nich jelita. W tym celu należy naciąć krewetkę wzdłuż od ogona i delikatnie wyciągnąć ciemną nitkę. Lekko osoloną wodę doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy pokrojone w piórka cebulki, posiekane papryczki, sok z limonki, imbir i kawałki trawy cytrynowej (na tyle spore, aby potem bez problemu można je było usunąć z garnka). Całość gotujemy 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie wrzucamy do wywaru pokrojone pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki) oraz sos rybny. Można dodać 2 łyżeczki curry, które nadaje piękny kolor i zapach. Zupę gotujemy przez 5 minut.
Mogłam o czymś zapomnieć, dlatego lepiej zajrzyjcie na bloga:)
Buziaki !
Przepis dodał użytkownik JolkaKolunia
Podziel się opinią
Komentarze