Trwa ładowanie...
d3fquh1
05-08-2022 10:16

Chorwacki placek z wiśniami

Przepis

Kiedyś wiśnie były w Polsce szalenie popularne. Dziś chętniej jemy czereśnie, ale zwolennicy wiśni wykorzystają każdą okazję, by się nimi objadać. Kwaskowate owoce możemy jednak z powodzeniem wykorzystywać w kuchni jako składnik ciast i deserów.

d3fquh1
3.8
(23 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Ciasto:

  • 175 g mąki
  • 100 g margaryny lub masła
  • 1 łyżka wody
  • 1 jajko

Farsz:

  • 600 g wiśni
  • 50 g brązowego cukru
  • cukier puder do posypania
Przepis
  • Smarujemy tłuszczem dużą blachę do pieczenia i zabieramy się do przyrządzania ciasta.
  • Do miski wsypujemy mąkę i pokrojoną w kostkę margarynę. Wyrabiamy opuszkami palców,a kiedy zacznie przypominać zacierki dodajemy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki.
  • Po upływie tego czasu rozwałkowujemy je na placek o średnicy 35 cm. Przekładamy go na blachę i środek smarujemy żółtkiem. Następnie wykładamy wymieszane z cukrem wiśnie. Brzegi ciasta zawijamy do środka i smarujemy je białkiem. Posypujemy cukrem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st ok. 40 min,aż ciasto stanie się złocisto-brązowe. Najlepiej smakuje do porannej kawy lub kakao. Oczywiście na ciepło.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Chorwacki placek z wiśniami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fquh1
d3fquh1
d3fquh1
d3fquh1
Więcej tematów
d3fquh1