Trifle z sherry i owocami
- 400 g śmietanki 30%
- 2 opakowania produktu w proszku zagęszczającego śmietanę
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1/2 laski wanilii
- 200 ml sherry
- 16 szt. biszkoptów
- 20 szt. ciasteczek bakaliowych
- 250 g borówek amerykańskich
- około 15 truskawek
- 90 g gorzkiej czekolady
- 90 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
Śmietankę ubijamy na sztywno z produktem zagęszczającym i cukrem pudrem. Następnie dodajemy miąższ z połowy laski wanilii.
Deser podajemy w wysokich szklankach układając warstwy w następującej kolejności:
- 2 biszkopty namoczone w sherry, pokrojone w kostkę
- 2 pokruszone ciasteczka bakaliowe
- warstwa bitej śmietany
- borówki amerykańskie
- 2 biszkopty pokrojone w kostkę i namoczone w sherry
- 2 pokruszone ciasteczka bakaliowe
- warstwa bitej śmietany
- 3 truskawki pokrojone w drobną kostkę
- cienka warstwa bitej śmietany
Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Bezpośrednio przed podaniem przygotowujemy polewę czekoladową: w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady i łyżkę masła. Po uzyskaniu jednorodnej konsystencji powoli dodajemy śmietankę. Na koniec polewamy deser ciepłą polewą.
Przepis dodał użytkownik weronika2001
Podziel się opinią
Komentarze