Trwa ładowanie...
d3fquh1
17-05-2012 19:37

Mazurek kajmakowy,pachnący wanilią

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3fquh1
Składniki
  • Na Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag masła
  • jajko
  • mała laska wanilii
  • Ponadto:
  • 10 dag mleka w proszku
  • 15 dag cukru
  • 10 dag masła
  • łyżka cukru waniliowego
Przepis

1.Ciasto:mąkę przesiej na stolnicę.dodaj zimne,pokrojone na kawałki masło i cukier puder,posiekaj.Wbij jajko,dodaj posiekany miąższ wanilii,wurób.Z ciasta uformuj kulę,owiń w folię,włóż na 30 minut do lodówki.
2.Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cienki placek (grubości 3 milimetry).Owiń ciasto na wałek,ostrożnie przenieś do formy.Wyłóż nim dno i boki.Spód w kilku miejscach nakłuj widelcem.Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C,aż się zarumieni.Ostudź w formie.
3.Mleko w proszku,cukier i cukier waniliowy wymieszaj.Wlej 50 ml wrzącej wody,miksuj,aż składniki się połączą.Masło stop,wlej do masy mlecznej,ponownie zmiksuj.Masę wylej na upieczone ciasto,rozsmaruj.Udekoruj według uznania.

Przepis dodał użytkownik wiwona42

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fquh1
d3fquh1
d3fquh1
Więcej tematów
d3fquh1