Mazurek kajmakowy,pachnący wanilią
- Na Ciasto:
- 20 dag mąki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 10 dag masła
- jajko
- mała laska wanilii
- Ponadto:
- 10 dag mleka w proszku
- 15 dag cukru
- 10 dag masła
- łyżka cukru waniliowego
1.Ciasto:mąkę przesiej na stolnicę.dodaj zimne,pokrojone na kawałki masło i cukier puder,posiekaj.Wbij jajko,dodaj posiekany miąższ wanilii,wurób.Z ciasta uformuj kulę,owiń w folię,włóż na 30 minut do lodówki.
2.Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cienki placek (grubości 3 milimetry).Owiń ciasto na wałek,ostrożnie przenieś do formy.Wyłóż nim dno i boki.Spód w kilku miejscach nakłuj widelcem.Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C,aż się zarumieni.Ostudź w formie.
3.Mleko w proszku,cukier i cukier waniliowy wymieszaj.Wlej 50 ml wrzącej wody,miksuj,aż składniki się połączą.Masło stop,wlej do masy mlecznej,ponownie zmiksuj.Masę wylej na upieczone ciasto,rozsmaruj.Udekoruj według uznania.
Przepis dodał użytkownik wiwona42
Podziel się opinią
Komentarze