26-04-2012 11:49
Kurczak w sosie ziołowym
Przepis
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Składniki
- podwójny filet z kurczaka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- kostka rosołowa
- łyżka masła
- łyżka mąki
- Czubata łyżeczka curry
- duża szczypta bazylii
- duża szczypta oregano
- duża szczypta tymianku
- olej
Przepis
1.Fileta myjemy,dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w niewielką kostkę.Posypujemy curry.Smażymy na rozgrzanym oleju.
2.Sos:kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku.W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło,wsypujemy mąkę,chwilę smażymy.Mieszając,wlewamy bulion.Zabielamy śmietaną wymieszaną z bazylią,oregano i tymiankiem (śmietana nie zwarzy się ,jeśli zahartujemy ja kilkoma łyżkami gorącego rosołu).
3.Sos wlewamy do mięsa,cały czas mieszając.Dusimy około 10 minut.Mięso w sosie podajemy z makaronem lub ryżem,ale równie dobrze smakuje z ziemniakami.
Przepis dodał użytkownik wiwona42
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.