11-04-2012 15:09
Krem z brokułów i tofu
Przepis
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Składniki
- 100 g obranej cebuli
- 1 kostka (180 g) tofu naturalnego
- 400 g brokułów, umytych i oczyszczonych
- 35 g szczypiorku dymki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka chrzanu japońskiego wasabi
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 800 - 900 ml bulionu
Przepis
1. Tofu kroimy w niedużą kostkę, brokuły kroimy na mniejsze kawałki, cebulę i szczypior drobno siekamy.
2. Rozgrzewamy olej w garnku, dodajemy masło. Kiedy masło się roztopi, wrzucamy cebulę, mieszając smażymy przez 2 minuty. Wrzucamy szczypior, krótko podsmażamy, a następnie dodajemy brokuły, tofu i tymianek, ponownie krótko podsmażamy, wlewamy bulion i wrzucamy wasabi.
3. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut od momentu zagotowania. Zestawiamy z ognia, studzimy przez chwilę, a następnie przekładamy do blendera. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Przed podaniem podgrzewamy.
Przepis dodał użytkownik polsoja
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.