Trwa ładowanie...
d35ptwa
29-07-2022 08:59

Frittata z cukinią i tofu

Przepis

Nazwa tego przysmaku pochodzi od włoskiego słowa "frittare", czyli "smażyć". Do przygotowania tego pysznego dania będziemy potrzebować tofu, jajek, cukinii, cebuli i aromatycznych przypraw. Frittata doskonale sprawdzi się na śniadanie lub kolację.

d35ptwa
1.7
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: DENIORIGACCI
Składniki
  • 100 g cukinii obranej ze skórki,
  • 90 g obranej cebuli,
  • 1/2 kostki (90 g) tofu naturalnego rozdrobnionego,
  • 60 ml mocno gazowanej wody mineralnej,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 jajko,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju
Przepis
  • Cebulę i cukinię kroimy w drobną kostkę.
  • Tofu miksujemy z wodą mineralną, cebulą (40 g) oraz oregano do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Dodajemy jajko, pieprz i sól, miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.
  • Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę (50 g) oraz cukinię i smażymy na mocnym ogniu przez minutę, następnie patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na średnim ogniu przez 3 minuty. Odkrywamy, wlewamy zmiksowane tofu z jajkami i ostrożnie łączymy z cebulą i cukinią (składniki nie muszą być dokładnie wymieszane).
  • Smażymy pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu, odkrywamy, zsuwamy omlet ostrożnie z patelni na talerz, następnie przykrywamy talerz patelnią, odwracamy i przekładamy ponownie omlet na patelnię w taki sposób, żebyśmy mogli smażyć drugą stronę. Przykrywamy, smażymy przez kolejne 5 minut. Podajemy np. z wybranym sosem i surówką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Frittata z cukinią i tofu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35ptwa
d35ptwa
d35ptwa
d35ptwa
Więcej tematów
d35ptwa