Trwa ładowanie...
d3tjzh2
11-04-2012 14:47

Cannelloni z wędzonym tofu

Przepis
2.5
(2 głosy)
Oceń:
d3tjzh2
Składniki
  • Nadzienie
  • 100 g obranej cebuli
  • 350 g pieczarek, umytych i oczyszczonych
  • 1 kostka (160 g) tofu marynowanego
  • 1 kostka (160 g) tofu wędzonego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • Sos
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

1. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tofu rozdrabniamy, najlepiej w malakserze.

2. Rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy cebulę, mieszając smażymy na dużym ogniu przez 1 minutę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki
i mieszając smażymy przez kolejne dwie minuty. Wrzucamy tofu, curry, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez
5 minut. Odkrywamy, doprawiam do smaku pieprzem i solą, a następnie
wrzucamy mąkę ziemniaczaną, równomiernie ją rozprowadzając,
i mieszając dusimy jeszcze przez chwilę, aż nadzienie zacznie gęstnieć. Przekładamy do miski, odstawiamy na bok, żeby przestygło, a następnie napełniamy nim cannelloni.

3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200?C.

4. Pomidory pellati miksujemy razem z sokiem, a następnie łączymy
z jogurtem i oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Układamy cannelloni w naczyniu do zapiekania i wlewamy sos. Sos powinien całkowicie przykryć makaron, żeby canneloni były miękkie po upieczeniu. Naczynie do zapiekania owijamy folią, pieczemy przez 30 minut. Następnie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez 15 minut.

Przepis dodał użytkownik polsoja

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tjzh2
d3tjzh2
d3tjzh2
Więcej tematów
d3tjzh2