Trwa ładowanie...
dpyyven
03-03-2012 18:01

Marokańska zupa (z dodadkiem soczewicy i cynamonu)

Przepis
4.6
(10 głosów)
Oceń:
dpyyven
Składniki
  • - 1 nieduża cebula
  • - 3 łyżki oliwy
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 200 g pomidorow z puszki
  • - 100 g czerwonej soczewicy, opłukanej pod bieżącą wodą
  • - ok. lira wywaru warzywnego
  • - łyżeczka cynamonu
  • - pół łyżeczki utłuczonego kminu indyjskiego (nie kminku)
  • - pół łyżeczki mielonej kolendry
  • - sól, pieprz
    • Karmelizowana cebula:
  • - 1 nieduża cebula,
  • - 2-3 łyżki oliwy,
  • - pół łyżeczki cynamonu,
  • - pół czerwonej papryczki chilli, wypestkowanej i pokrojonej,
  • - 1 łyżka brązowego cukru
    • Dodatkowe składniki do podania:
  • - listki świeżej kolendry,
  • - gęsty jogurt naturalny lub śmietana
Przepis

W garnku na rozgrzanej oliwie podsamażyć pokrojoną drobno cebulę (około 2-3 min), dodać posiekany czosnek i przyprawy. Smażyć ciągle mieszając pare minut. Dodać soczewicę, pomidory i wywar. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż soczewica będzie zupełnie miękka i zacznie się rozpadać. Dodać sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie karmelizowanej cebuli: na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę drobno pokrojoną i smażyć na dużym ogniu ok. 2 minut, aż cebula lekko się zezłoci. Dodać cukier, papryczkę i cynamon, mieszać i po ok. minucie zdjąć z ognia.

Zupę wlać do głębokich talerzy, na wierzch wlać łyżkę jogurtu lub sietany, dodać karmelizowaną cebulę i listki kolendry.

Przepis dodał użytkownik OstraZupa

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpyyven
dpyyven
dpyyven
Więcej tematów
dpyyven