Serduszka Parówkowe
- 5 parówek
- 4 jaja
- 5 plasterków żółtego sera
- przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka
- pomidorki koktajlowe
- wykałaczki
- olej do smażenia
- ketchup
Parówki obieramy z osłonek, a następnie przekrajamy wzdłuż, zostawiając 2-3 cm nie przecięte do końca. Chwytamy za końce i wywijamy formując serce. Końce spinamy wykałaczką.
Jaja wbijamy do miseczki, rozmącamy, dodajemy resztki żółtego sera drobniutko pokrojone( z każdego plasterka sera wycinamy serduszko do ozdoby, a resztki dodajemy do jajek), dodajemy przyprawy sól, pieprz, paprykę(możemy tez dodać drobno pokrojoną cebulkę lub pieczarki).
Serduszka kładziemy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, obracamy na drugą stronę i wlewamy ok 2 łyżek masy na omlet (starając się robić to delikatnie i powoli aby masy nie wypłynęła "bokiem"), zmniejszamy ogień i czekamy aż omlet zetnie się w środku ( możemy też delikatnie obrócić na drugą stronę).
Serduszka układamy na talerzu i wyciągamy wykałaczki, ozdabiamy pomidorkami, serem i ketchupem (obrysowując serduszka).
Przepis dodał użytkownik slodkamary
Podziel się opinią
Komentarze