Trwa ładowanie...
d22nqra
29-02-2012 21:16

Francuskie serca

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d22nqra
Składniki
  • 3 płaty gotowego ciasta francuskiego
  • 1 mała pierś z kurczaka lub 2 małe podudzia bez skóry i kości
  • 6 suszonych pomidorów
  • 6-9 zielonych oliwek
  • tarty parmezan
  • białko 1 jaja
  • pieprz
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • masło lub olej do posmarowania formy
Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto francuskie wyciągamy z zamrażarki na 3 minuty. W tym czasie kroimy mięso z kurczaka w cienkie paski i marynujemy je w paście przygotowanej z kostki rosołowej i oleju rzepakowego. Podsmażamy chwilę na rozgrzanej patelni, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką 6 kół, w 3 foremką do ciastek wycinamy serduszka. Kawałek ciasta, w którym wycięliśmy serduszko przyklejamy do całych kółek za pomocą białka jaja. Układamy je na natłuszczonej blaszce. Serduszka również smarujemy białkiem i układamy na brytfannę. Pieczemy w 190 stopniach przez 12 minut. W tym samym czasie kroimy pomidory w cienkie paski, dodajemy je do podsmażonego mięsa z kurczaka wraz z 2-3 łyżkami tartego parmezanu. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Po upływie 12 minut serduszka wyciągamy na talerz, a otwory koszyczków napełniamy przygotowanym farszem. Na wierzch kładziemy po 2-3 całe oliwki, posypujemy odrobiną parmezanu i wkładamy do piekarnika na kolejne 5
minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Przepis dodał użytkownik Bernadetta

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d22nqra
d22nqra
d22nqra
Więcej tematów
d22nqra