Trwa ładowanie...
d48lr4t
29-02-2012 18:45

Szarlotka z masą budyniową

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d48lr4t
Składniki
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 200g margaryny
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2- 3 łyżki kruszonych migdałów lub płatków,słupków migdałowych
    • Masa budyniowa:
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (40g*3 )
  • 700 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu.
  • 4 jabłka
  • sok z jednej cytryny
Przepis

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię,
wstawić na godzinę do lodówki. 2/3 kruchego ciasta rozłożyć na
spodzie i na brzegach natłuszczonej tortownicy (24-26 cm). Brzegi ciasta
docisnąć do obręczy tortownicy. Ciasto po nakłuwać widelcem.

Masa budyniowa:
Proszek budyniowy wymieszać z 200 ml. mleka. Resztę mleka zagotować z
cukrem. Wlać budyń i zagotować. Nieco przestudzić,dokładnie wymieszać
z jogurtem i cynamonem.
Jabłka obrać i drylownicą do jabłek lub ostrym nożykiem wykroić
gniazda nasienne. Owoce przekroić w poprzek na pół i natychmiast
skropić sokiem z cytryny,aby nie ściemniały .

Ciepły budyń wyłożyć na ciasto w formie równo rozsmarować. Jabłka
ułożyć na budyniu wypukłą stroną do góry i lekko wcisnąć.Resztę
ciasta rozdrobnić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kruszonką
posypać budyń miedzy połówkami jabłek.
Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C, piec około
45 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie aż
wystygnie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Przepis dodał użytkownik eluchap56

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48lr4t
d48lr4t
d48lr4t
Więcej tematów
d48lr4t