Trwa ładowanie...
d23ybbf
29-02-2012 18:28

Tęczowe ciasto na zimno

Przepis
2.9
(41 głosów)
Oceń:
d23ybbf
Przepis

Żelatynę rozpuścić w szklance zimnej wody, zmieszać ze szklanką gotowanego mleka, przestudzić. Na reszcie mleka z dodatkiem cukru waniliowego ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlać zimną żelatynę. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Ciemną masę wylać na tortownicę z kominem, wstawić na 5 minut do lodówki i wylać jasną masę. Zieloną galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić. Białka ubić, ubijając stopniowo wlewać galaretkę, dodać szczyptę barwnika. Na koniec wrzucić osączone wiśnie, wymieszać i wylać na jasną masę ciasta. Czerwoną galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, wylać na wierzch ciasta. Można także po prostu posypać ciasto posiekaną galaretką, tak jak ja to zrobiłam. Dobrze schłodzić, aż wszystkie masy całkowicie stężeją.

Przepis dodał użytkownik czekoladka_m

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d23ybbf
d23ybbf
d23ybbf
Więcej tematów
d23ybbf